Hiljade protestovale u Amsterdamu protiv mjera zatvaranja

Lokalne vlasti su zabranile protest, navodeći da policija ima indicije da su pojedini demonstranti "spremni na nasilje". Zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju neophodnu robu, kao i barovi, restorani, muzeji, pozorišta i bioskopi

6628 pregleda5 komentar(a)
Foto: Reuters

Hiljade osoba protestovalo je danas u Amsterdamu protiv mjera zatvaranja holandske vlade zbog koronavirusa, uprkos zabrani okupljanja.

Lokalne vlasti su zabranile protest, navodeći da policija ima indicije da su pojedini demonstranti "spremni na nasilje".

foto: Reuters

Izdata je hitna naredba okupljenima da napuste Trg muzeja, a policija je rastjerala demonstrante.

foto: Reuters

Prije dolaska policajaca demonstranti su u blizini Van Gogovog muzeja razvili transparent sa natpisom "Manje represije, više pažnje".

Obučeni u bijele kombinezone i sa bijelim maskama okupljeni ljudi su nosili transparent na kome je na jednoj strani pisalo "Ne radi se o virusu, već o kontroli", a na drugoj "Sloboda".

foto: Reuters

Stope zaraze korona virusom nedjeljama se postepeno smanjuju u Holandiji, koja je ponovo uvela mjere zaključavanja u novembru i dodatno ih pooštrila tokom sezone praznika.

Sedmodnevni prosjek novih dnevnih infekcija je pao na 85,55 novih slučajeva na 100.000 ljudi, iako je omikron dominatan soj među zareženima.

U Holandiji su zatvorene sve prodavnice koje ne prodaju neophodnu robu, kao i barovi, restorani, muzeji, pozorišta i bioskopi.