“Ko vas šiša”

Od danas možete kupiti knjigu "Ko vas šiša", autora Vladana Žugića, dugogodišnjeg novinara, urednika i kolumniste ND Vijesti. Ovo izdanje još jedno je u nizu izadavaštva Vijesti a cijena knjige je 4,99 eura

96557 pregleda0 komentar(a)
Foto: Vijesti
11.01.2022. 08:40h

Politika je kao skijanje - uglavnom ides tamo gdje hoćeš, a ponekad i tamo gdje te vrag odnese.

Upravo u knjizi “Ko vas šiša” Vladana Žugića, dugogodišnjeg novinara, urednika i kolumniste ND Vijesti možete pročitati i podsjetiti se ko je i kako od javnih ličnosti u Crnoj Gori vozio spust, ko slalom a kome su bliže bile kombinacije ili nordijsko skijanje.

U pregledu najbitnijih političkih dešavanja, sumiranih u šesdesetak tekstova i kolumni objavljenih posljednje decenije, autor nas podsjeća na opasnu lakoću zaboravljanja. Njegovi tekstovi zadiru u tri decenije višestranačja, oslikavaju neke od najbitnijih ličnosti našeg doba, govore o odnosima između političkih aktera i o onome šta se dešavalo iza scene, a što je često presudno oblikovalo događaje.

“Izabranim tekstovima i kolumnama vrijednost daju paralele u gotovo svakom od njih sa nekim vanvremenskim, šire poznatim događajima ili djelima, a koje će čitaocu, ako se nekada nađu na nekom buvljaku ili antikvarnici, približiti vrijeme u kojem živimo. A ono je kao kletva – dabogda živio u zanimljivim vremenima”, navodi Žugić u predgovoru.

Žugićfoto: Cropix

Naslov “Ko vas šiša” izraz je autorovog viđenja odnosa većine političkih aktera prema građanima, ali i Žugićev odnos prema crnogorskoj svakidašnjici i njenim kreatorima.

“Ovo je vrijeme plitkih senzacija i jeftinih trikova: medijska civilizacija pliva u laži. Jer, prije ili kasnije neko shvati: nije važno što je istinito, već što je - atraktivno. U toj vrsti socijalne i psihološke perverzije novinarstvo je jedna od profesija koja najtemeljnije strada. Oni koje nazivaju novinarima samo su sveštenička kasta svijeta post-istina. Zato je takvih, pravih novinara sve manje.Vlado Žugić je jedan od rijetkih preostalih”, zapisao je Balša Brković u recenciji ove knjige.

U prodaji od 11. januara.