Trnovit put, pun iskušenja, ali vrijedi

Komšije ljekarke Vesne Mitić Lakušić kažu da je primjer humaniste, ona poručuje da je najizazovniji zadatak spasiti ljudski život

22072 pregleda21 komentar(a)
Trenutno radi u Zavodu za HMP, predsjednica Udruženja Makedonaca u Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević

Biti hirurg, majka, supruga i prijatelj svakako nije lako i život vam iz dana u dan daje nove izazove, put je trnovit i pun iskušenja.

To za “Vijesti” kaže doktorka Vesna Mitić Lakušić.

”Kada bih ponovo birala, krenula bih istim putem, jer sam osoba koja svoj poziv obavlja prema savjesti, u skladu sa etikom i čovječnošću”, poručuje ona.

Vesna Mitić Lakušić rođena je 1976. godine u Bitolju, Sjevernoj Makedoniji i odrasla u multikulturalnoj sredini gdje “pomoći” nije strana riječ.

”Medicinski fakultet, specijalizaciju iz Opšte hirurgije, kao i doktorske studije, završila sam na Medicinskom fakultetu u Nišu, a već 16 godina radim u Medicinskoj školi u Podgorici. U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć sam radila dvije godine na početku svoje karijere, gdje sam i sada. U Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore radila sam 16 godina”, kaže ona.

Komšije Vesne Mitić Lakušić kažu da je ona prepoznata i dokazana kao veliki humanista.

Bivši reprezentativac Crne Gore u fudbalu Danilo Vuković za “Vijesti” je rekao da se ona, i u ovim teškim vremenima, ističe ponašanjem i humanošću.

”Čast i zadovoljstvo je poznavati je i zaslužuje sve počasti našeg grada, pogotovo naše ulice. Imamo samo pohvale za njen rad i komšijski odnos”, ističe Vuković.

Doktorka Mitić Lakušić kaže da joj izuzetno znači podrška sugrađana, kao i njenih komšija.

”Kada se nečim ozbiljno bavite i kada se trudite da svoj posao radite s ljubavlju, kako treba, onda vam ovakva priznanja budu potvrda da je vaš trud prepoznat. To je uvijek lijep osećaj i vjetar u leđa, naročito u vremenima kakva su danas. Velika čast mi je da moji sugrađani prepoznaju kvalitet, humanost i požrtvovanost. Svega ovoga ne bi bilo da nije njih”, naglašava ona.

Mitić Lakušić je među rijetkim ženama hirurzima u Crnoj Gorifoto: Savo Prelević

Doktorka Mitić Lakušić kaže da je za uspješnost u poslu i životu neophodna podrška najbližih, koji su često uskraćeni vašim prisustvom.

”Na to ukazuje i podatak da sam 12 godina zaredom bila dežurna u Urgentnom centru za doček Nove godine”, rekla je ona.

Mitić Lakušić tvrdi da su joj najizazovniji momenti u karijeri bili oni u kojima je potrebno spasiti ljudski život, kako u operacionoj sali, tako i van nje.

”Jedan od najizazovnijih mi je svakako bio slučaj teške željezničke nesreće na Bioču, gde sam kao mladi ljekar u timu za hitnu medicinsku pomoć stigla i zajedno sa ekipom započela evakuaciju povrijeđenih, zatim slučaj autobuske nesreće rumunskih državljana, kao i borba za svaki zivot pojedinačno”, poručuje ona.

Mitić Lakušić kaže da su u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, u toku njenog radnog angažmana i na njenu inciijativu, uspjeli da otvore novu organizacionu jedinicu u Petnjici i postave temelje za organizaciju nove mreže ambulanti u ostalim novoformiranim opštinama, zatim pokrenuli mnoge druge aktivnosti u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite u državi, a i između ostalog pokrenuli i saradnju sa Aerodromima Crne Gore i uspjeli da uvedu i nove specijalizacije.

”U našem naselju Zlatica, na moj predlog je započeta i realizovana izgradnja i puštanje u rad dispanzera Doma zdravlja, čiji benefit i značaj se naročito vidio tokom trajanja epidemije kovid-19. Zlatica je naselje koje će se tek razvijati i gde će žitelji imati sve uslove za život i rad. Mnoge ulice su asfaltirane, a planirana je izgradnja tržnog centra i vrtića. Ovakva priznanja potiskuju sve moje strahove i strepnje i predstavljaju podstrek za dalji rad”, poručuje ona.

Mitić Lakušić je i predsjednica nevladinog udruženja “MAK-Most”, asocijacije makedonskih iseljenika u Crnoj Gori, koje okuplja veliki broj Makedonaca u Crnoj Gori, kao i poštovalaca njihove kulture. U njihovom radu i djelovanju, tvrdi, imaju veliku podršku Ambasade Republike Sjeverne Makedonije na čelu sa Mihajlom Trpkoskim.