Google pod pojačanim nadzorom njemačkog regulatora za tržišnu konkurenciju

"Savezni ured za kartele sada se može uhvatiti u koštac s konkretnim oblicima ponašanja koji štete konkurenciji. Već smo počeli intenzivnije proučavati Google-ovu obradu ličnih podataka, kao i onu Google News Showcasea", rekao je predsjednik ureda Andreas Munt.

6213 pregleda0 komentar(a)
Foto: Jeff Chiu/AP Photo

Njemački regulator za tržišnu konkurenciju saopštio je da će Google podvrgnuti pojačanom nadzoru zbog izuzetno važne pozicije koja utiče na niz tržišta, a pod lupom su i Amazon, Apple i Facebook-ova Meta.

Google-ov vlasnik Alphabet ispunjava kriterijume za provjeru, prema proširenim nadzornim ovlašćenjima za regulaciju velikih internet firmi, utvrdio je regulator, prenosi SEEbiz.

"Savezni ured za kartele sada se može uhvatiti u koštac s konkretnim oblicima ponašanja koji štete konkurenciji. Već smo počeli intenzivnije proučavati Google-ovu obradu ličnih podataka, kao i onu Google News Showcasea", rekao je predsjednik ureda Andreas Mundt.

Google nudi čitavu lepezu internet usluga i softverskih proizvoda, uključujući pretraživač, karte i usluge navigacije, video-uslugu Youtube, browser Chrome, mobilni operativni sistem Android, trgovinu aplikacija Play Store i uslugu elektronske pošte Gmail, podsjeća regulator.

Kompanija ih najvećim dijelom nudi besplatno, a finansira se prihodima od oglašavanja. Tome valja dodati i prodaju oglasnog prostora drugim preduzećima i uslugu praćenja ponašanja korisnika.

Google je zato izuzetno važan za tržišnu konkurenciju i moćan, što mu otvara veliki prostor za zloupotrebu, tumače u uredu odluku o pojačanom nadzoru američkog diva.

Pojačani regulatorni nadzor trajaće pet godina.

"Ured analizira i druge kompanije, uključujući Amazon, Apple i Facebookovu vlasnicu Metu", dodao je Mundt.

Portparolka Google-a saopštila je da su uvjereni da posluju u skladu s njemačkim propisima. "Ako se pokaže da su izmjene nužne, nastavićemo konstruktivnu saradnju sa Saveznim uredom za kartele kako bismo pronašli rješenja koja će građanima i kompanijama u Njemačkoj omogućiti da i dalje koriste naše proizvode kako im odgovara", rekla je portlarpolka. Google-ova upotreba ličnih podataka pod lupom je od maja prošle godine, a u junu ured je odlučio proučiti i i odabir vijesti ponuđenih u okviru Google News Showcasea.