Zaev odbio zahtjev za vanredne parlamentarne izbore: Lokalni izbori kristalno čisti

"Ubijeđen sam da će parlamentarna većina samo da raste, jer mnogi opzicioni poslanici su sada ohrabreni da podrže reforme", rekao je Zaev

100 pregleda0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
29.10.2017. 22:05h

Premijer Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev odbacio je večeras zahtjev opzicionog VMRO DPMNE za organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da vanrednih parlamentarnih izbora može biti samo ako padne parlamentarna većina, ali da on vjeruje da do toga neće doći, već da će ona i da raste.

"Ubijeđen sam da će parlamentarna većina samo da raste, jer mnogi opzicioni poslanici su sada ohrabreni da podrže reforme", rekao je Zaev nakon što je lider opozicionog VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski odbio da prizna rezultate lokalnih izbora na kojima je njegova stranka ubjedljivo poražena i zatražio vanredne parlamentarne izbore.

Zaev je današnji drugi krug izbora za gradonačelnike nazvao praznikom demokratije i istakao da su oba kruga lokalnih izbora bili fer, demokratski, slobodni, kredibilni i kristalno čisti.

Lider vladajuće partije pozvao je Gruevskog da preispita svoj stav za nepriznavanje lokalnih izbora i izrazio nadu da će VMRO-DPMNE da "nađe snagu da se ponaša kao odgovoran politički subjekt" i apelovao na rukovodstvo najveće opozicione stranke da razmisli o interesima Makedonije.

"Danas su građani potvrdili (našu) pobjedu i još jednom se opredijelili za kvalitetniji život. SDSM je pobijedio u velikom broju opština. To je dokaz da radimo u pravom pravcu, da građani žele da zemlja bude dio NATO i EU", rekao je Zaev.

Lider opzicionog VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je ranije večeras da njegova stranka ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedeoniji, na kojima je izgubila i da traži prijevremene parlamentarne izbore.

"Lokalni izbori su bili mafijaški. VMRO-DPMNE ih ne smatra fer i demokratskim izborima", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare nedugo nakon zatvaranja izbornih mjesta u drugom krugu izbora za gradonačelnike.

On je iznio mnogobrojne zamjerke na izborni proces, ističući da su brojne izborne neregularnosti pravili aktivisti vladajuće SDSM i policija koja je bila prisutna na više glasačkih mjesta.

Prema riječima Gruevskog, prilikom glasanja pravljena je prevara organizovanjem glasača u takozvani "bugarski voz", odnosno ubacivanje unaprijed popunjenih listića.

Gruevski je istakao da su "specijalne jedinice policije pod punim naoružanjem bile prisutne na glasačkim mjestima i ulivale strah opozicionim aktivistima, kandidatima i glasačima".

Optužbe Gruevskog da je policija zloupotrijebljena u izbornom procesu odbacio je ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski, istakavši da su izbori protekli mirno.

U Makeodniji je danas u 35 opština održan drugi krug izbora za gradonačelnike.

Primjedbe na tok izbora pored Gruevskog iznijele su i dvije manje albanske stranke Alijansa za Albance i Pokret Besa, ocjenjujući da su bili praćeni serijom nepravilnosti i u napetoj atmosferi.

Kandidat za gradonačelnika Struge Zijadin Sela je, kako prenose lokalni mediji, ocijenio da su izbori u tom gradu bili "kriminalni i da je na više mjesta bilo prijetnji, ucjena i kupovanja glasova".