Bjelopoljka Elma Šahman više od pet godina volonterski asistira romskoj djeci u nastavi

Neka djeca ne bi ni pošla u školu da nije bilo Elme, koja je za svoj rad dobila i Trećejanuarsku nagradu Opštine Bijelo Polje, za poseban doprinos zajednici

11647 pregleda6 komentar(a)
Foto: TV Vijesti

Bojana i Laura Selimović dočekale su srećan završetak još jednog polugodišta. Ipak, bez pomoći asistentkinje u nastavi Elme Šahman, nisu sigurne da li bi uopšte i pošle u školu.

"Elma meni pomaže da bolje pričam srpski i pomaže mi u vezi zadataka. Zahvalna sam Elmi što mi je pomagala sve to", kazala je Bojana.

Elmi su zahvalni i ostali učenici romske nacionalnosti u bjelopoljskoj Osnovnoj školi "Pavle Žižić". Ona im volonterski pomaže tokom, ali i nakon nastave.

"Znam koliko je obrazovanje važno za Rome. Takođe znam koliko znači osobna podrška i pomoć. A isto, nažalost, znam kad nema podrške i pomoći. Kad sam došla u Bijelo Polje, primijetila sam da djeca vole da idu u školu, zato sam odlučila da ja budem ta podrška", ističe Šahman. Na volontiranje se odlučila prije pet godina.

"Stekla sam povjerenje od roditelja i od škole, takođe djeca su počela da napreduju u učenju, dali su dobre rezultate i stekli prijatelje. To mi je bila motivacija da ne odustanem, a isto nekako sam se plašila ako odustanem, odustaće i oni", kazala je ona.

Šahman je dobitnica trećejanuarske nagrade Opštine Bijelo Polje za poseban doprinos zajednici. Bila je jedna od kandidatkinja za nagradu "Neznana heroina" koju dodjeljuje Evropska unija. Iako je nije dobila, za roditelje učenika će uvijek biti heroina, ističe Bojanina i Laurina majka.

"Puno toga je pomogla u nastavi za moju djecu", istile Elvira Selimović.

Na pitanje da li bi njena djeca išla u školu da donekle nije bilo Elmine pomoći, odgovora:

"Pa ja mislim da ne, jer oni su se bili toliko bili prepali, jer su imali predrasude i onda oni to nisu ni primijetili toliko zbog Elme, tako da su se opustili i sad imaju i drugarice i drugove".

U Osnovnoj školi "Pavle Žižić" je dosta malih Roma, zbog čega je potrebno mnogo više asistenata kao što je Elma, ističe direktorica Violeta Jeremić.

"Za romske porodice koje se svakodnevno bore za egistenciju obrazovanje baš i nije prioritet uvijek, stoga neophodno je pomoći romskoj djeci, prije svega taj vid podrške, pomoći, razumijevanja od strane roditelja, nastavnika i naravno školskih drugara", kazala je direktorica škole Violeta Jeremić.

A Elma planira još dugo da asistira u nastavi kako bi pomogla učenicama kao što su Bojana i Laura u razbijanju predrasuda prema Romima.