Bajden daleko od cilja da suzbije trampizam i ujedini SAD

Američki predsjednik u 2022. mijenja politički pristup otvoreno napadajući saveznike bivšeg predsjednika što bi Demokratsku partiju moglo skupo koštati na izborima za Kongres

11764 pregleda1 komentar(a)
Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden ulazi u drugu godinu mandata sa dva nezavršena cilja: iskorjenjivanje trampizma i ujedinjenje podijeljene zemlje.

Da bi ostvario oboje, Bajden planira učestalije napade na vrijednosti Republikanaca povezanih sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom karakterišući ih kao prijetnju za demokratiju, dok istovremeno nudi maslinovu grančicu svojim rivalima, kazali su za Rojters izvori bliski demokratskom predsjedniku.

Bajden je u govoru prošlog četvrtka, na godišnjicu smrtonosnih napada na Kapitol, 6 januara, predstavio novi pristup. Predsjednik SAD se obrušio na Trampa koji je podsticao svoje pristalice da krenu na Kongres prije godinu iznoseći neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari na predsjedničkim izborima, a ustremio se i na druge pripadnike Republikanske partije koji nastavljaju da podržavaju njegovog prethodnika.

foto: REUTERS

”Velika laž koju pričaju bivši predsjednik i mnogi republikanci koji se plaše njegovog bijesa jeste da se pobuna u ovoj zemlji zapravo dogodila na dan izbora”, kazao je Bajden u govoru iz Kapitola.

”Možete li zamisliti izopačeniji način gledanja na ovu zemlju - gledanja na Ameriku? Ja ne mogu”.

Uoči izbora za Kongres u novembru, Bajden i njegovi najbliži saradnici napravili su nove proračune o zemlji koja je na raskrsnici, kazale su za Rojters osobe bliske američkom predsjedniku.

Oni vide podijeljenu javnost koja se trvi oko obmanjujućih informacija, ne samo o izborima 2020, već i o nizu drugih tema uključujući i efikasnost vakcina protiv kovida-19. Oni vjeruju da je Bijela kuća na meti Republikanske partije koja po svaku cijenu želi Bajdenov pad, čak iako bi to generalno škodilo Sjedinjenim Državama.

Bajden je razočaran zbog tihog sačesništva republikanaca u Kongresu gdje je služio decenijama, kazala je sekretarka za medije u Bijeloj kući Džen Psaki.

U petak on se ponovo obrušio na svoje protivnike u govoru o američkoj ekonomiji, koja je nadmašila one drugih razvijenih zemalja. “Republikanci žele da omalovaže oporavak jer su glasali protiv zakona koji ga je omogućio”, kazao je Bajden. “Odbijam da im dozvolim da se ispriječe na putu ovog oporavka”.

Republikanci optužuju Bajdena da je žestoko skrenuo ulijevo od kako je osvojio Bijelu kuću u koju je ušao zahvaljujući platformi lijevog centra i tvrde da on forsira inicijative trošenja i poreske predloge za koje oni smatraju da će nauditi ekonomiji i podstaći ionako visoku inflaciju.

Bajden je tokom prve godine mandata forsira politike za koje su istraživanja pokazaivala da će ih prihvatiti većina birača: agresivan odgovor na kovid-19, ulaganje u puteve i mostove, vojno povlačenje iz Avganistana i smanjenje cijena ljekova.

Predlaganje rješenja za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju obični građani, uglavnom izbjegavajući razdorne teme poput abortusa i policijske reforme, i ostajanje pri uvjerenju da jednostavna, empatična objašnjenja mogu privući američku centrističku većinu, nijesu zemlju približili ključnom cilju koji je on naznačio kao predsjednički kandidat.

Ujedinjenje Sjedinjenih Država se “ispostavlja da je najteže što pokušavam da postignem kao predsjednik”, priznao je Bajden prošlog mjeseca u Misuriju, državi u kojoj je izgubio od Trampa na izborima 2020.

foto: REUTERS

Bajdenov konvoj je dočekan sa transparentom na kojem je pisalo “nije naš predsjednik” što je još jedan podsjetnik da republikanski birači i dalje vjeruju u Trampove lažne tvrdnje o pokradenim izborima. Noć uoči Božića, kada je Bajden pozvao djecu da razgovaraju o Djeda Mrazu, jedan roditelj je uzviknuo parolu popularnu među Trampovim pristalicama.

Dodvoravanje centru nije podiglo popularnost presjednika SAD. Oko 48 odsto Amerikanaca odobravalo je Bajdenove postupke u decembru, što je niže u odnosu na 55 odsto u vrijeme inauguracije početkom 2021.

Bijela kuća vjeruje da napori za forsiranje suštinskih demokratskih vrijednosti, uključujući govore kako bi se odagnale bojazni birača na vrijeme za izbore na sredini mandata koji se održavaju ove godine, mogu imati širu podršku među američkim građanima, nezavisno od toga koga su ranije glasali.

Međutim, promjena stava je rizična, a Bajdenovi saradnici tvrde da Bajden pokušava da pridobije drugu stranu a da pritom ne razočara svoje glasače. U govoru od četvrtka on je dao naznake promjene obećavši da će sarađivati sa republikancima “koji podržavaju vladavinu prava i ne vladavinu jednog čovjeka”.

Predsjednik je spreman da se izloži kratkoročnoj političkoj vatri koja je sastavni dio napada na Trampa.

”Džo Bajden je uvijek igrao na duge staze”, kazao je za Rojters Ričard Harutlijan, poslanik iz Južne Karoline i dugogodišnji Bajdenov pristalica. “Ne mari za istraživanja na nedjeljnoj i dnevnoj bazi. On je vjeruje da će se ono što radi isplatiti na duge staze”. Međutim “moglo bi imati neke posljedice u 2022. koje mu se neće dopasti”, dodao je Harutlijan.