Njemačka: Policijska akcija na zapadu zemlje zbog ljetošnjih poplava

U središtu istrage su vlasnik površinskog kopa u Erftštatu koji ga je iznajmljivao, pet radnika kompanije koja je izvodila radove na zakupljenoj površini i četiri člana regionalnog okružnog vijeća. Osumnjičeni imaju od 29 do 65 godina

3412 pregleda0 komentar(a)
Julske poplave u Njemačkoj, Foto: Reuters

Njemačka policija je danas pretresla više od 20 kancelarija i stanova na zapadu zemlje, u vezi sa ljetošnjim poplavama u kojima je poginulo više od 180 osoba, a stotine su povrijeđene.

Akcijom, u kojoj je učestvovalo 140 policajaca, koordinisalo je javno tužilaštvo u Kelnu, prenosi Asošiejted pres navode agencije DPA.

U središtu istrage su vlasnik površinskog kopa u Erftštatu koji ga je iznajmljivao, pet radnika kompanije koja je izvodila radove na zakupljenoj površini i četiri člana regionalnog okružnog vijeća. Osumnjičeni imaju od 29 do 65 godina.

Tužilaštvo vodi istragu protiv njih zbog sumnje da su nemarom izazvali poplavu, ugrozili kamenolom i prekršili zakon o rudarstvu. Istražitelji navode i da možda nije bilo adekvatne zaštite od poplava, što je moglo da doprinese prodiranju velikih količina vode u kamenolom 16. jula.

Vlasnici kamenoloma su 2015. godine podnijeli zahtjev za njegovo proširenje koji su lokalne vlasti odobrile pod uslovom da izgrade zaštitni zid dužine 1,2 kilometra, kako bi bilo spriječeno da se jama napuni vodom u slučaju poplava, navodi Gardijan.

Međutim, zaštitni zid između kamenoloma i rijeke Erft pokazao se kao neefikasan jer je voda usljed obilnih kiša poplavila kamenolom i aktivirala klizište, a u nastalim bujicama su nestale kuće, mostovi i automobili.