Povratak Budućnosti: Evropski izazov nakon 16 dana bez košarke

Nakon pauze zbog koronavirusa, košarkaši Budućnost Volija se večeras (19 časova) protiv Burse vraćaju na teren

7409 pregleda2 komentar(a)
Prvi put na terenu nakon 20. novembra: Petar Popović, Foto: Savo Prelević

Prinudni odmor zbog koronavirusa je završen, košarkaši Budućnost Volija se vraćaju na teren. Prvi put poslije 16 dana pauze i teško izvojevane pobjede nad Borcem u Čačku, “plavi” će večeras (19 časova) igrati sa Bursom i pokušati da sedmom pobjedom ostanu na čelu grupe B Evrokupa.

Biće ovo repriza trenerskog okršaja iz finala ABA lige u sezoni 2017/2018, jer će se Aleksandru Džikiću suprotstaviti nekadašnji šef stručnog štaba Crvene zvezde, Dušan Alimpijević. Njegov tim ima skor 3:5 i zauzima 8. mjesto na tabeli, posljednje koje vodi u osminu finala. Prva zvijezda je Alerik Frimen, koji prosječno ubacuje 19,3 poena, dok je bivši plejmejker Mornara i crnogorske reprezentacije, Derik Nidam, treći strijelac (9,6) i prvi asistent (5,1) turske ekipe.

- Nalazimo se u specifičnoj situaciji, koja nije nimalo laka. Imali smo problema sa skraćenim rosterom pri kraju 2021. godine, a nakon toga i sa koronavirusom i u stručnom štabu, i u igračkom kadru. Izašli smo iz kovid protokola, ali nam je potrebno vrijeme da budemo ponovo “svoji”. Bursa je ekipa orijentisana na bekove strijelce, sa dosta ofanzivnog potencijala i mogućnosti da promijene formaciju - rekao je Džikić, uz napomenu da će ekipi nedostajati navijači kojima nije dozvoljen ulazak u dvoranu.

Najdužu pauzu je imao Petar Popović, koji je posljednji meč odigrao 20. novembra na gostovanju Partizanu. Od tada je bio van tima zbog bolova u potkoljenici.

- Pauzu od mjesec i po nije lijepo napraviti usred sezone, ali tako se zalomilo. Nakon povrede i virusa, počeo sam da treniram sa ekipom prošle sedmice, radujem se što sam se vratio i mogu da treniram bez bolova i problema - istakao je 25-godišnji Cetinjanin.

Crnogorski reprezentativac će biti zadužen za Frimena, koji nijednu utakmicu u Evrokupu ove sezone nije završio sa manje od 15 poena.

- Ekipa je dvije sedmice bez utakmice, meč sa Bursom biće specifičan nakon tolike pauze. Prazne su tribine nakon dugo vremena, a igramo protiv dobre ekipe, koja ima jednog od najboljih strijelaca Evrokupa. Gledali smo video, biće teška utakmica, ali se nadam pobjedi na domaćem terenu - poručio je Popović.