CGO: MUP da izvrši reviziju počasnih državljanstava

Kako se navodi, CGO je zatražio reviziju “počasnih” državljanstava u periodu od 2008. do 2020. godine.

4665 pregleda3 komentar(a)
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da izvrši reviziju rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri.

Kako se navodi, CGO je zatražio reviziju “počasnih” državljanstava u periodu od 2008. do 2020. godine.

“Iz razloga što postoji sumnja da je pri donošenju većeg dijela tih rješenja povrijeđena obavezna zakonska procedura, i to u dijelu koji se odnosi na predlagače”, kazali su iz CGO-a.

Oni podsjećaju da Zakon o državljanstvu propisuje da o prijemu u crnogorsko državljanstvo, gdje postoji državni ili drugi interes Crne Gore, ili o takozvanom počasnom državljanstvu, odlučuje organ uprave nadležan za unutrašnje poslove, odnosno MUP, na osnovu predloga predsjednika države, Skupštine ili Vlade.

“Prema podacima kojima raspolaže CGO, u periodu od 26. maja 2008. do 4. decembra 2020. godine, pozitivno je odlučeno o prijemu ukupno 390 lica u tzv. počasno crnogorsko državljanstvo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da uvid u ta rješenja ukazuje da u najmanje 204 slučaja nije ispoštovana obavezna procedura, odnosno da su te odluke donesene na osnovu prijedloga neovlašćenih predlagača, najčešće ministara, a na šta je, kako su dodali, CGO i ranije ukazivao.

“U odnosu na ukupan broj dostupnih rješenja, za dva se ne može utvrditi ni ko je tačan predlagač, dok za 22 rješenja CGO ne raspolaže informacijom o predlagačima, što otvara sumnju i da je broj nezakonito stečenih državljanstava veći”, kaže se u saopštenju.

CGO smatra da se u tim slučajevima radi o značajnoj povredi procedure, koja vodi nezakonitosti i samih državljanstava.

“Stoga, CGO cijeni kako je MUP u obavezi da, kao nadležan organ, izvrši reviziju svih rješenja koja su do sada donijeta i da na osnovu važećih propisa, Zakona o državljanstvu i Zakona o upravnom postupku, utvrdi da li postoje razlozi za njihovo poništenje, ali i da po sprovedenom postupku obavijesti javnost o ishodu postupka”, navodi se u saopštenju.

CGO naglašava javni interes da se na taj način napravi otklon od nezakonitih praksi prethodnih rukovodstava MUP-a.

“Ali i trasira put za ispravljenju neregularnosti čime su određena lica dovedena u povlašćen položaj u odnosu na druga, koja su državljanstvo sticala u redovnoj, složenijoj i značajno trajnijoj procedure”, navodi se u saopštenju.