O događajima koji zauvijek promijene život

Reditelj Aleksandar Vujović za “Vijesti” najavljuje novu trilogiju “Tri ličnosti” koju je uspješno započeo nagrađivani film “Duga”. Drugi film se, otkriva on, odnosi na jugoslovenskog umjetnika crnogorskog porijekla, Božidara Boškovića

6766 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Izuzetno uspješna godina za crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića završena je na najbolji način, a istovremeno je najavljena i nova, tekuća 2022.

Vujović je sa svojim filmom “Duga” osvojio 26. po redu nagradu, ovoga puta za najbolji inspirativni film (Best Inspirational Film) u izboru za decembar na Firenca filmskom festivalu (Florence Film Awards) u Italiji. U razgovoru za “Vijesti”, reditelj ne krije svoj ponos ističući da je u pitanju kontinuitet uspješnog festivalskog života filma “Duga” koji je i dalje mlad, podsjećajući da je film zvanično izašao prije oko godinu.

foto: Promo

”Prelijep način da se počne nova godina. ‘Duga’ je i dalje u konkurenciji na cijelom nizu međunarodnih festivala. Očekujem da film i ove godine nastavi uspješan festivalski život koji se projektuje na oko dvije godine kada su u pitanju kratkometražni filmovi i ozbiljni festivali. Nadam se da će nastaviti u ritmu koji je bio i prethodne godine”, kaže Vujović.

Ekskluzivno u razgovoru za “Vijesti”, reditelj Vujović otkriva i da je “Duga” prvo djelo u trilogiji “Tri ličnosti” na kojoj planira da radi u budućnosti. Takođe, “Duga” je i jedan od rijetkih filmova koji živi dinamičan i zapažen život uprkos okolnostima koje mnogim kinematografskim ostvarenjima ne idu na ruku.

”Mislim da je ključ toga skup mnogo stvari. ‘Duga’ je tematski atipičan film u odnosu na ono što se tretira kod nas na tematskoj osnovi. Sa druge strane mislim da su estetske vrijednosti koje su implementirane u ‘Dugi’, a koje su karakteristične za mene kao autora, dosta različite u odnosu na ono kako se na vizuelni način koncipiraju filmovi pogotovo u Crnoj Gori. Sa treće strane u pitanju je istinita priča, protagonista je dječak od šest godina. Sublimacija svih tih stvari je ključ uspjeha kompletnog projekta”, istakao je Vujović i izrazio posebno zadovoljstvo jer je njegovo djelo dobilo podršku međunarodne kommisije, a finansiran iz evropskih fondova posredstvom projekta CIRCE koji okuplja autore iz tri zemlje, Albanije, Italije i Crne Gore.

Po motivima autobiografije “Dipingo dunque esisto!” Gaetana Grilafoto: promo

Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige “Dipingo dunque esisto!” prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je po autorovoj ideji i sinopsisu napisala Jelena Lela Milošević. A uloge su iznijeli šarmantni dječak Nikša Radojičić i iskusni glumci: Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić.

Direktor forografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Anja Sekulić i Aleksandar Vujović, scenograf Stanislav Nikičević, originalna muzička kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić, dizajn zvuka, snimanje, obrada i miks Aleksandar Brajović, muzički urednik r Mihailo Miha Radonjić, color grading i mastering radili su Living Pictures iz Beograda, kolorista je bio Filip Orlandić, a specijalne efekte - 2D animacije potpisuje Andrea Karpentieri; supervizor postprodukcije je Stefan Orlandić, šminku i frizuru radila je Milka Stojanović, a kostim Jelena Roganović Đurić.

No, posebno je interesantno i kako je Italijan Gaetano Grilo prihvatio i primio film, a posebno s obzirom na to da na njemu radi ekipa iz druge zemlje.

”Njegovi utisci su sjajni, iako mu je u početku bilo čudno zašto nije sve u potpunosti vjerodostojno preneseno. Nukleus priče je egzaktan i tačan, a medij kakav je film zahtijeva svoje intervencije da bi se prilagodio tipu filmskog jezika. Kada sam mu to objasnio njemu je sve bilo jasno i bio je veoma zadovoljan i zahvalan što je toj njegovoj priči udahnut život, a zatim i dodatno reakcijama publike. Prije nekoliko mjeseci smo imali i premijeru za italijansku regiju Pulja kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici i ljudi iz kulturnog i javnog života te regije, a obojica smo bili oduševljeni sjajnim reakcijama svih prisutnih”, kaže Vujović i najavljuje da će u maju biti organizovana i nova prezentacija “Duge”, u Milanu, u jednom od istorijskih bioskopa u centru Milana, Anteo.

Nikša Radojičić i Miloš Pejovićfoto: Promo

”Publika može očekivati još dva filma, a sva tri iz trilogije su istinite priče i protagonisti su djeca kojoj se u najranijoj mladosti dese određene stvari koje će zauvijek promijeniti njihove živote. Ono što ih još veže jeste što su svi ambijentovani sredinom dvadesetog vijeka i svi u ruralnim područjima”, kaže Vujović koji tako potvrđuje da nastavlja sa snimanjem zadivljujućih pejzaža.

On otkriva i da se drugi film odnosi na jugoslovenskog umjetnika crnogorskog porijekla, Božidara Boškovića.

”To će biti njegova životna priča smještena u jeku Drugog svjetskog rata. Međutim, ja u tom filmu ne tretiram rat kao rat, već se sve tretira iz percepcije desetogodišnjeg dječaka. To će biti film o porodici u ratu, o ljubavi i surovosti, a rat je samo okolnost na sjeveru, gdje se zbiva ta priča. I po mom mišljenju to i jeste suština rata, njegov uticaj na ‘obične’ ljude, a ne pobjeda i brojnost vojske. Pratimo dječaka koji nije odabrao stranu, ne zna ko su fašisti, partizani, četnici, nacisti, ja se time ni ne bavim u filmu, već onim što je konsekvenca na porodicu, a sve kroz vizuru tog dječaka”, priča Vujović.

Film je u pretprodukciji i nosi radni naziv ”Brat i majka”, a s obzirom na bogatstvo štiva, paralelno radi na realizaciji dugometražnog filma sa istim motivom. Svakako, biće to dva autonomna projekta, poručuje reditelj.

”Oni će biti rađeni u različitoj glumačkoj raspodjeli i procesi će se raditi u različitim vremenskim okvirima, tako da su ti projekti nezavisni jedan od drugog, ali svakako podrška jedan drugom. Nažalost, nakon svega što je film ‘Duga’ postigao, Filmski centar Crne Gore nije imao sluha da podrži ovaj kratkometražni film kao drugi u uspješno započetoj trilogiji”, ističe Vujović.

Ipak, kaže da su mjerilo uspjeha za njega internacionalne nagrade prestižnih i renomiranih festivala i selekcija na više od 50 zvaničnih selekcija sa prestižnim licencama.

Za novi film nije dobio podršku Filmskog centra, ali ne gubi entuzijazamfoto: Privatna arhiva

”Dolazim iz inostranstva i nikada nijesam bio dio nikakvih krugova, pa očigledno da i to utiče kada je u pitanju distribucija novca”, kaže Vujović i poručuje da ne gubi entuzijazam i energiju, već se unaprijed raduje novom filmu.