Đurović: U Crnoj Gori dva i po puta više turista nego u istom periodu prošle godine

Đurović je istakla da je u Ski centru Kolašin 1600 do 10. januara prodato 7.700 ski pasova, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je prodato 3.100

7935 pregleda3 komentar(a)
Đurović u Bojama jutra, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnoj Gori trenutno imamo dva i po puta više turista nego u istom periodu prošle godine, to je nekih osam hiljada registrovanih turista, a naročito je dobra posjećenost Žabljaka i Kolašina.

To je kazala državna sekretarka za turizam u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ivana Đurović gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ona je istakla da je u Ski centru Kolašin 1600 do 10. januara prodato 7.700 ski pasova, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je prodato 3.100.

Na Žabljaku je prodato 5.000, a cifra za isti period prošle godine iznosila je 2.676.

"To je odličan rezultat, glavna uloga zimskog turizma je da podrži lokalne ekonomije. Imamo razloga da budemo zadovoljni. Sezona je počela zaista dobro obzirom na mjere i epidemiološku situaciju. Veliko je interesovanje građana i turista i postoji ogroman potencijal na sjeveru", rekla je Đurović.

Gosti su, osim domaćih, iz Albanije, regiona, Ukrajine i Rusije.

"Posjeta je velika i rast konkurentnosti naših zimskih centara je doprinio tome", rekla je Đurović.

Žičara K7 biće puštena u rad najkasnije prve sedmice februara.

"Najavljivali smo da će K7 biti puštena tokom sezone, očekujem da to bude do kraja januara, najkasnije prve sedmice februara. Testiranje izvodi austrijska kompanija koja je pravila pauzu oko praznika, međutim testiranje se nastavlja. To je izvjesno i značajno će doprinijeti atraktivnosti. Tada će biti na raspolaganju 40,5 kilometara staza", istakla je Đurović.

Smatra da je, što se tiče skijališta Kolašin, situacija dobra, parking je značajno proširen, ali da postoje određeni problemi u nadležnosti lokalne samouprave što daje ogroman prostor za napredak.

Kada je riječ o Žabljaku, Đurović ističe da je bio prilično zanemaren prošlih godina i decenija.

"Mi smo prošle godine odlučili da objavimo teneder za studiju izdvodljivosti za rekonstrukciju ili novu žičaru na skijalištu Savin kuk. Ovih dana se tender završava i njegov cilj je da pokaže ekonomsku opravdanost te žičare, ali i u saradnji sa Uneskom da vidimo kakva žičara ili čak gondola bi mogla da se instalira. Žabljak je bio zanemaren, a mi to pokušavamo da ubrzano nadoknadimo. Obzirom na specificnost durmitorskog područja, odnosno da je pod Unesko zaštitom vrlo je bitno da se pažljivo planira. Nadamo se da ćemo usaglasiti žičaru, isprojektovati i eventualno do kraja godine kupiti žičaru", poručila je Đurović.