Potrebno je više empatije i podrške autističnoj djeci i njihovim roditeljima

Danica Kovačević iz Kotora, snimila je u okviru filmske radionice aktivističkog dokumentarnog filma 22-minutno ostvarenje, o kojem je pričala za “Vijesti”

2778 pregleda0 komentar(a)
Foto: privatna arhiva

Među četiri kratka dokumentarna filma, čiji je tematika bila aktivizam, a koji su prikazani u okviru 16. Smotre kratke video-forme u Podgorici, krajem 2021. godine, bio je i “Tarik” koji potpisuje Kotoranka Danica Kovačević.

Ona je kao i Milena Đukić, Tara Simović i Katja Jovanović, snimila film u okviru filmske radionice aktivističkog dokumentarnog filma koju je održao Mladen Ivanović, u kojem se bavi autizmom i potrebama autistične djece, ali i njihovih roditelja, a sa ciljem da se ova tema, kako sama kaže, ne mistifikuje, stigmatizuje, niti romantizuje.

U razgovoru za “Vijesti”, Kovačević je otkrila više o samom filmu, radu na njemu, ali i dalje planove kada je u pitanju ova profesija, te kako se prvenstveno zainteresovala za snimanje.

”Na drugoj godini studija imala sam priliku da snimim jedan kratki dokumentarni film kao ispitni zadatak i to mi je bilo veoma zabavno i izazovno. Mislim da na samom početku nisam bila ni svjesna kakav je to projekat, ali odlučila sam da se posvetim tome i odradim što bolje mogu. Uživala sam u tom zadatku i, što je najvažnije, naučila sam dosta toga kako o temi o kojoj sam istraživala, tako i o samom procesu snimanja”, prisjetila se ona.

Nakon toga, uslijedilo je učešće u filmskoj radionici aktivističkog dokumentarnog filma, u okviru koje su nastali “LAudato SI i psi”, “Otisak mladosti”, “Sirovo”, ali i njen “Tarik”.

Detalj iz filma "Tarik"foto: Danica Kovačević

”Budući da mi je spomenuti ispitni zadatak bio jako uzbudljiv, kada sam vidjela konkurs za prijavu na Školu kratkog aktivističkog dokumentarnog filma, poželjela sam da se opet oprobam u tome i naučim još više o dokumentarnom filmu, koji, nekako smatram kao sjajan način da spojim ono što sam studirala: novinarstvo i produkciju, budući da kroz projekat poput ovoga, imam priliku da pokrenem pitanje o nekom problemu kroz neki drugačiji, filmski, jezik”, istakla je sagovornica “Vijesti”.

Kako kaže, nije sigurna da će snimanje filmova postati njena profesija, ali ne isključuje mogućnost da ponovo napravi neki.

”Za sada sam odlučila da idem malo drugačijim putem, koji nije neposredno vezan za filmsko stvaralaštvo. Ipak, ovakvi projekti su mi i dalje uzbudljivi, te ne planiram da odustajem od ovakvih prilika”, poručuje Kovačević, a zatim otkriva kako je nastala ideja za snimanje “Tarika”, te koju poruku je željela njime da pošalje.

”Ima mnogo tema na koje bi trebalo konstantno skretati pažnju, a jedna od njih koju sam prepoznala kao izuzetno važnu jeste autizam. Film ‘Tarik’ upravo ima za cilj da podsjeti koliko je ova tema važna, na potrebe djece koja imaju autizam ali i njihovih roditelja, da se prikažu njihovi izazovi, da se autizam ne mistifikuje, stigmatizuje, niti romantizuje. Vjerujem da je autizam tema koja bi trebalo da bude izazov za cjelokupno društvo koje bi trebalo da bude više osviješćeno i da pokaže više empatije i inicijative za podršku autističnoj djeci i njihovim roditeljima”, smatra autorka filma “Tarik”.

Kako kaže, zadovoljna je reakcijama publike, ali i time kako je njen 22-minutni film ispao.

”Mnogo sam zadovoljna krajnjim rezultatom i veoma mi je značilo to što je Mladen bio tu u svakom trenutnu da pomogne, posavjetuje i usmjeri me. Što se reakcija publike tiče, mogu reći da sam bila jako ponosna i srećna zbog pozitivnih komentara koje sam dobila, ali najviše mi je značilo to što se film svidio Tarikovoj mami Sabini, bez koje ništa od ovoga ne bi bilo moguće”, istakla je ona.

Kada su u pitanju njeni dalji planovi u oblasti filma, Kovačević ističe:

”Kao što sam rekla, put kojim sam odlučila da idem je malo drugačiji, ali on nikako ne isključuje projekte poput ovog. Rado bih nastavila da kroz filmsku umjetnost skrećem pažnju na teme važne za crnogorsko društvo, i nadam se da će biti sličnih prilika u budućnosti”.

Kovačević je osnovne studije završila na Fakultetu političkih nauka, kao najbolja studentkinja na odsjeku Medijske studije i novinarstvo, a trenutno je na magistarskim studijama na Fakultetu dramskih umjetnosti, odsjek Produkcija.

Lijepu saradnju ostvarila sa majkom Tarika

Kako je Kovačević otkrila u razgovoru za “Vijesti”, film “Tarik” nastao je tokom proljeća prošle godine, a većih prepreka nije bilo, ako se izuzmu oni tehničke prirode.

”Snimanje je trajalo nekoliko dana pred ljeto, a montaža se malo odužila, budući da sam tada ušla u neke druge projekte. Što se tiče prepreka, nije ih bilo, budući da sam imala lijepu saradnju sa Sabinom i njenim dječacima, i jako mi je značilo njeno povjerenje. Međutim, iako ‘problema’ nije bilo, postojali su neki kreativni izazovi, manjak nekih mojih snimateljskih i montažerskih vještina, nedostatak adekvatne opreme... ali Mladen je uvijek bio tu na svakom koraku ovog puta, tako da ništa od ovoga ne bih nazvala ‘problemima’, već samo izazovima koje je trebalo prevazići i situacijom kojoj se trebalo prilagoditi”, kazala je ona.