Vilander: Novak zbog borbe ima veliki kredit. Stahovski: Đokovića uvukli u interni australijski obračun

Američki teniseri, hrvatski fudbaler i Ukrajinac na kraju karijere podržali Đokovića

10750 pregleda11 komentar(a)
Tviter Dejana Lovrena, Foto: twitter Dejana Lovrena

Čuveni teniski komentator na Eurosportu, Mats Vilander koji je i teniska ikona i sedmostruki grend slem prvak, od starta je podržavao Novaka Đokovića u njegovoj borbi za ostanak na Ozi openu. Nije krio razočarenje ni sudskom odlukom koja nije bila u korist prvog tenisera svijeta.

"Iznenađen sam i šokiran. I ja sam malo iscrpljen jer o tome slušamo deset dana. Novak kod mene ima puno kredita što je probao da se izbori, mada je znao da postoji mogućnost da bude elimnisan jer nije vakcinisan".

"Možemo li dobiti novog broja jedan? Pa, moguće je. Mislim da to prvenstveno zavisi od toga koliko će Novak moći da putuje koliko turnira će smjeti da igra i na kraju hoće li se vakcinisati".

"Njegova je karijera na kocki i možda će morati učiniti nešto što zapravo ne želi", naglasio je Vilander.

Đoković je tradicionalno već u ovoj borbi dobio podršku američkih tenisera, Džona Iznera, Mardija Fiša, Tenisa Sandgrena, Rejlija Opelke.., ali i hrvatsklog reprezentativca Dejana Lovrena koji je dres Liverpula zamijenio Zenitovim.

Ipak, najkonkretniji je bio ukrajinski teniser Sergej Stahovski, u opširnom intevjuu farncuskom "Lequipe.fr"

“Ova priča nema veze sa sportom, pa čak ni sa zakonom. Ovo je interni australijski obračun. Nažalost. Da Đoković nije smio doći, ne bi došao. Ali dobio je potrebnu dozvolu. A onda su, čim je stigao, zaključili da nema pravo. Ne baš prijateljski. Kao da mu je izričito dopušteno da napravi političku priču i pokrene spor oko vakcinacije", smatzra Ukrajinac koji je najavio povlačenje.

"I jako je čudno da su kući poslali igrača koji je u Australiji proveo 10 dana. Na temelju čega? Kao rezultat, ova priča ništa nije dala tenisu. Novaku nije dala ništa. A sumnjam da je išta dala Australiji".

"Pitanje vakcinacije je lična odluka. Novak shvata da će bez vakcine biti prepreka u njegovom životu. To sje moderna stvarnost i treba se prilagoditi. Ali virus još nismo pobijedili. Sada su vakcine potrebne na svakih šest mjeseci. Hoće li to uskoro biti jednom mjesečno? A kakve će biti posljedice? Ne zaboravimo da se Žeremi Šardi vakcinisao i od posljedica nije mogao da igra čak pet mejseci"

"A ako su sada ljudi kažnjeni zbog izražavanja mišljenja, onda živimo u vrlo opasnom svijetu.”

Stahovski je odgovorio i na pitanje podržavaju li igrači Đokovića.

“Morate shvatiti da je tenis individualni sport. Svaki dan igramo jedni protiv drugih. I, možda, neko nije u potpunosti razumio situaciju, mislio je da Novak nije dobio potrebne dokumente. Uopšteno, kad je podrška u pitanju, treba govoriti o ATP. Oni nisu dali podršku. Oni je nikada i ne daju".

"I igrači u žrijebu se smatraju srećnim. Da je Novaku bilo dopušteno da igra, teško da bi izgubio i set. Psihološki je jako jak, a kad je ljut, s njim je gotovo nemoguće igrati".

"Naravno da će biti negativnih posljedica, ali mislim da se za njega ništa neće promijeniti. Nikada ne odstupa od svog kursa, od svojih uvjerenja. Novak će se boriti do kraja. Ne zaboravimo da je kao dijete preživio rat u Jugoslaviji. Suočio se s nečim s čime se nitko od nas nikada nije suočio. Ima nevjevojatan stav i nikada ne odustaje".

"Naravno, biće zemalja u kojima će uvesti isti kriterijum, uslove ograničenja ali uopšteno, čudno je lišiti se jednog od najboljih igrača u istoriji zbog drugačijeg mišljenja", zaključio je Stahovski.