Nikolić: DPS će sa obje ruke podržati inicijativu, Vlada će izgubiti povjerenje u parlamentu

On je ocijenio da će dan pada aktuelne Vlade biti "početak ozdravljenja demokratije u Crnoj Gori"

7194 pregleda37 komentar(a)
Nikolić, Foto: Luka Zeković

Demokratska partija socijalista (DPS) podržaće inicijativu Građanskog pokreta URA za glasanje o nepovjerenju aktuelnoj Vladi, kazao je poslanik te stranke Andrija Nikolić, dodajući da očekuje da će Vlada biti oborena u parlamentu.

On je, u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, rekao da će DPS "s obje ruke" podržati inicijativu, i dodao da je ubijeđen da će aktuelna vlada izgubiti povjerenje u crnogorskom parlamentu.

Kako je kazao, saglasnost da bi ova vlada trebalo da padne davno je postiglo 40 poslanika opozicije.

“Trebao nam je još jedna glas da preispitamo njeno povjerenje i konačno je oborimo. Sada se pojavio Građanski pokret URA i Civis, i vjerujem da ćemo uspješno privesti taj posao kraju", rekao je Nikolić.

On je ocijenio da će dan pada aktuelne Vlade biti "početak ozdravljenja demokratije u Crnoj Gori".

Nikolić je podsjetio da su istu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja vladi, kakvu je u srijedu podnijela URA, iz opozicije kandidovali odmah nakon 30. avgusta.

"Već tada smo rekli da dajemo blanko podršku izvršnoj vlasti koja će ostati na strateškom kursu proevropskog razvoja bez da učestvujemo u toj vladi”, kazao je Nikolić, prenosi portal RTCG.

Prema njegovim riječima, bilo bi srećnije rješenje da je tad već prihvaćena ta inicijativa, jer ne bi izgubili godinu i po u, kako je naveo, sinhronizovanoj devastaciji Crne Gore.

Nikolić je istakao da im nije stalo do toga da li će ili neće biti u manjinskoj vladi.

"Stalo nam je da se vratimo na ispravan put i to je naš ključni politički prioritet", dodao je Nikolić.

On je, komentarišući teške riječi među pripadnicima aktuelne vladajuće većine, ocijenio da je to potvrda nezdravog odnosa u vlasti.

"Riječ je o najboljoj potvrdi da je ovo jedna nesinhronizovana vladajuća većina koja nema šansu da se dogovori i da je najbolji put da se krene u neki dalji demokratski razvoj Crne Gore, da ova Vlada izgubi povjerenje u parlamentu", naveo je Nikolić.

Nikolić je ocijenio da je inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića "nedorasla i neozbiljna".

"Imao je kad Krivokapić da smjenjuje Abazovića i za potpredsjendika da predloži Milojka Spajiča. Naš cilj je pad ove vlade, rukovodićemo se time, i neće nas voditi simpatije prema Krivokapiću, odnosno Abazoviću", kazao je Nikolić.

On je, o ocjeni Demokratskog fronta (DF) da je na sceni prekrajanje izbone volje građana, i da je najbolje formirati tehničku vladu koja bi pripremila vanredne izbore, rekao da se prekrajanje izborne volje građana se desilo 30. avgusta.

“Glasači URA-e koji su odlučivali o mandatima te koalicije, i na kraju im povjereli četiri mandata, su suverenistički glasači dominantno. Ako to uzmemo u obzir, začuđujuće je da su ti glasovi završili na oltaru onih koji se bore protiv građanskih vrijednosti", dodao je Nikolić.