Spavači smješteni gdje ne pripadaju

Izložba “Ulični spavači” biće otvorena večeras u Uličnoj galeriji

10059 pregleda0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Izložba “Ulični spavači”, mlade crnogorske umjetnice Hajdane Kostić, biće otvorena danas u Beogradu, u 20 časova, u Uličnoj galeriji.

U pitanju je napušteni i ruinirani prolaz u samom centru grada, u neposrednoj blizini Bezistana, u pješačkom prolazu između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice, poznatijem kao Čavketov pasaž, a koji je postao je prva beogradska “Ulična galerija”.

Program galerije sastoji se od djelâ angažovane umjetnosti, a posebno se ističe po tome što je koncept otvoren za mlade i neafirmisane umjetnike, ali i jer izmješta umjetnost iz utegnutih javnih ustanova u javni prostor, čineći je tako dostupnom širem broju ljubitelja i poštovalaca, jer grad pretvara u centar kulture, a čak i obične, nezainteresovane prolaznike u potencijalne posjetioce pružajući im priliku da uživaju u umjetnosti.

U takvoj koncepciji apsolutno se uklapa i Hajdana Kostić koja je poznata po svom entuzijazmu, angažmanu, kreativnim idejama i projektima, ali i svojim strit art rješenjima kojima je uljepšala mnoge kutke Podgorice. Najnoviji su strujni ormarići - neophodni, ali sivi objekti, kako je istakla popularna Hajdi, koje je presvukla u vedre i simbolične cvjetove, o čemu takođe govori za “Vijesti”.

Izložbu u Beogradu, Kostić najavljuje skoro pa mistično, poetično približavajući svoje likove mašti posjetilaca, poznate po svom entuzijazmu, kreativnim idejama i projektima.

”Spavači su smješteni tamo gdje ne pripadaju, na ulici, na mjestu svih, spavaju. Ne znaju da su izloženi pogledima, osudama, pohvalama. Spavaju, duboko usnuli, opušteni i prepušteni nepoznatom, ali svom, intimnoj sili svog podsvjesnog bića”, priča Kostić.

Ona dodaje da su spavači njeni prijatelji koje je crtala baš u trenucima kada ih san prevari, kada zaspu na kauču poslije kućne žurke ili napordnog dana, to su članovi njene porodice zavaljeni u fotelje nakon nedjeljnog ručka, stranci nacrtani u vozovima, na stanicama, plažama i svi oni su, ističe, stvarni. Pa tako i svi spavači, objašnjava, kada utonu u san postaju ono što jesu, vraćaju se sebi i odlažu sve životne obaveze, funkcije, maske...

”Čovjek budan i svjestan je biće koje ujutru stavlja masku i odlazi među ljude, a kad spava je skida, ili mu, pak, ona sama spada. Volim u radovima da prikažem istinu koja nas čini još više ljudima”, dodaje Kostić.

Postavka će obuhvatiti devet portreta velikog formata prilagođenih “Uličnoj galeriji”, a Kostić otkriva i kako je selektovala radove.

foto: Poster

”’Ulična galerija’ ima svoje propozicije u smislu prostora koji nudi za izlaganje. To je devet bokseva dimenzija manjeg bilborda. Htjela sam da učestvujem u konkursu pa sam uzela da od svog postojećeg opusa pročešljam, izdvojim i napravim smislenu seriju radova. Tako da se serija spavača sama izdvojila iz mojih crteža koji su nastali prilikom rada na ‘izazovu 365’ - svakog dana po jedan rad tokom 365 i više dana... U toj gomili radova, ponavljali su se neki motivi. Jedan od njih je i san i spavanje. Izazov 365, odnosno ‘crtež za taj dan’ nekad sam završavala i u minut do 12, ali bukvalno. I onda bih uzela da crtam bliske ljude koji bi već uveliko spavali u mojoj blizini”, priča Kostić kako je sve krenulo i priznaje da joj je to upravo i jedan od omiljenih motiva.

”Svakako, to mi je jedan od omiljenih motiva, anatomija, čovjek, pa sam dodatno uživala crtajući modele koji nisu ni bili svjesni da mi poziraju. Za konkurs sam se prijavila sa tim radovima, a po dobijanju termina za izlaganje iste te crteže sam opet iscrtala digitalno i još složenije kako bi mogli da se štampaju na odgovarajuće dimenzije za galeriju. Radila sam aktivno mjesec dana na pripremi radova. Bilo mi je lakše jer sam prethodno imala polazište u crtežima na papiru”, kaže ona.

Čovjek budan i svjestan je biće koje ujutru stavlja masku i odlazi među ljude, a kad spava je skida, ili mu, pak, ona sama spada. Volim u radovima da prikažem istinu koja nas čini još više ljudima”, dodaje Kostić

Sva djela su digitalni crteži, a Kostić ponosno ističe da joj godi to što su njeni radovi izabrani putem otvorenog konkursa za izlaganje, na koji se prijavila i na koji je odabrana kao jedna od dvadesetak umjetnika. Značaj izložbe prepoznalo je i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i sufinansiralo izložbu.

”Iskreno, nemam neka definisana očekivanja, samo jedva čekam otvaranje, a nadam se da će biti posjećeno i zanimljivo”, kaže Kostić i poziva sve koji su u mogućnosti da posjete “Uličnu galeriju” i upoznaju se sa “Uličnim spavačima”.

”Ulični spavači vam se daju, nesvjesno, nevoljno, ali u potpunosti. Izloženi i ranjivi, izvučeni iz svojih svjetova i postavljeni na ulicu, izazivaju vas da utonete sa njima u san, u svoje dubine, u dubine nas ljudi. Izazivaju vas, povlače, nagovaraju. Pozivamo vas da se prepustite. Makar na tren da odlutate sa njima u oblake, u nepoznato”, poručuje Kostić.

foto: Privatna arhiva

Sive tačke učinila radosnim

Hajdana Kostić je slikarka i grafička dizajnerka, prepoznata po svom jedinstvenom angažmanu, humanitarnim postavkama i akcijama, kreativnim projektima na javnom prostoru, društvenim mrežama ili pak u svom ateljeu. Imala je nekoliko samostalnih i veći broj grupnih izložbi, a njeni crteži nalaze se u privatnim kolekcijama širom svijeta.

Projekat “Izazov 365” privukao je posebnu pažnju javnosti, jer je tokom trajanja svakodnevno na društvenim mrežama objavljivala po jedan crtež nastao baš tog dana, bez izuzetka. Projekat je trajao oko dvije godine. Bavi se i street-artom, realizovala je nekoliko vizuelnih rješenja kojima je uljepšala Podgoricu.

”Beogradskoj javnosti sam poznata po dizajnu ‘Enklavinih’ izdanja, najprije knjige Radmile Petrović ‘Moja mama zna šta se dešava u gradovima’”, dodaje Kostić.

Nedavno je sarađivala sa Turističkom organizacijom Podgorica kada je strujne ormariće na nekoliko lokacija učinila atraktivnijim i veselijim, a za “Vijesti” priča i kako je zadovoljna realizovanim, ali i reakcijama koje je njen angažman izazvao.

”Stefan Bulatović i ja smo ostvarili nekoliko uspješnih projekata sa TO Podgorica. Obično dolazimo do rješenja tako što prvo posjetimo određenu lokaciju gdje treba ukrasiti ormariće, a otprilike odmah imamo ili dobijemo neku ideju u odnosu na prostor gdje se nalazi. Takođe, uzimamo u obzir i to ko je klijent, kakav rezultat on želi, pa onda i koje su njegove potrebe, šta bi on želio, a da se uklapa sa našom estetikom i našim željama. U svemu tome nađemo kompromis i eto ih ormarići”, objašnjava ona i dodaje:

”Nedavno smo neophodne, ali sive objekte, strujne ormariće Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, uljepšali svojim originalnim ilustracijama. Crteži prikazuju prelijepe cvjetove sa brda Gorica, spomenik Partizanu borcu, kao i stadion pod Goricom. Jako sam zadovoljna reakcijama ljudi, sudeći po njihovim komentarima i pogledima na ulici, ali i po mrežama”, kaže Kostić, koja je autorka uređenja platoa kod Karvera koje je takođe oživjela svojim bojama.