Maraš: Mediji spriječili da crnogorsko društvo postane autokratsko

"Možda smo u prethodnim decenijama bili uskraćeni za mnoga prava, ali slobodnu riječ smo uvijek imali gdje da izgovorimo, iako nas je nerijetko dosta koštala", kazao je izvršni direktor MAJE

10945 pregleda5 komentar(a)
Maraš, Foto: Boris Pejović

Novinari u Crnoj Gori bili su i ostali branioci javnog interesa, a sviđala se nekom nečija uređivačka politika ili ne, mediji su ti koji su spriječili da crnogorsko društvo postane autokratija u punom smislu te riječi, kazao je izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš, povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore.

"Možda smo u prethodnim decenijama bili uskraćeni za mnoga prava, ali slobodnu riječ smo uvijek imali gdje da izgovorimo, iako nas je nerijetko dosta koštala. I zato - hvala im na svemu i neka im je sa srećom njihov dan", objavio je Maraš na Tviteru.

Istakao je kako, ipak, ne može a da se ne zgrozi "licemjerstvom pojedinih koji danas čestitaju Dan novinara", a koji su, kako je kazao, godinama unazad, direktno odgovorni "za uništenje medijske scene u Crnoj Gori".

"Licemjerstvu onih koji govore o etici, a doveli su određene medijske najamnike iz regiona da satiru svakoga ko se usudi da iskaže bilo kakvu kritičku misao, kroz kampanje kakve nisu zabilježene ni u afričkim državama. Pa se sada zgražavaju nad činjenicom da su ovi promijenili poslodavca. Licemjerstvu onih koji govore o slobodi medija, a godinama nisu učinili ništa da se rasvijetle ključni slučajevi napada na novinare i imovinu medija. Počevši od ubistva Duška Jovanovića, pa onda redom. Licemjerstvu onih koji govore o institucijama, a Jovu Martinoviću su život uništili vodeći nakaradni postupak koji su osudili svi na planeti koji se bave slobodom medija. Osim naših 'nezavisnih' institucija. Licemjerstvu onih koji govore o vladavini prava, a dali su nam zakone koji su ostavili na vjetrometini sve medije iz Crne Gore. Uništili tržište i doveli do toga da mediji sa najvećim povjerenjem na tržištu, najvećom čitanošću, gledanošću i slušanošću ne mogu da prežive od svog rada i zarade na tržištu ono što bi mogli u svakoj, iole normalnoj zemlji. Licemjerstvu onih koji govore o etici, a sa ANB-om su uoči izbora pravili opskurne portale i klevetali ljude, i koji su prisluškivali novinare samo zato što im se ne sviđa ono što misle ili što govore", naveo je Maraš.

"Ne čestitao više nikad niko novinarima u Crnoj Gori dan kao što ste ga vi čestitali, od davnašnjih dana do danas. A vama, dragi novinari i drage novinarke, hvala što činite ovo društvo boljim", zaključio je izvršni direktor MAJE.