Atomski rukomet: Švedska u drami izbacila Francusku i izborila finale sa Španijom (VIDEO)

Golman Šveđana Palička u posljednjoj sekundi odbranio zicer Fabregasu i spriječio nestvaran povratak Francuza (34:33)

19569 pregleda4 komentar(a)
Foto: Reuters

Španija i Švedska igraće u finalu 15. Evropskog prvaka u rukometu.

Nakon što su Španci šokirali Dance, iznenađenje se dogodilo i u drugom polufinalnom okršaju u Budimpešti, gdje je Švedska u meču koji će se dugo pamtiti umalo ispustila i dva gola prednosti u posljednjem minutu, ali je na kraju slavila 34:33.

Sudar timova koji su "na mala vrata", nestvarnim preokretima - Šveđani protiv Norvežana, Francuzu protiv Danske - izborili vizu za polufinale, donio je atomski rukomet, pravi spektakl i umalo - još jedan veleobrt!

Dva puta su Šveđani gubili loptu u posljednjem minutu, u koji su ušli sa dva gola prednosti i loptom u posjedu, pritisnuti presingom francuskih rukometaša, iz prve situacije su primili gol, iz druge nisu - junak Skandinavaca je golman Andreas Palička, koji je u posljednjoj sekundi odbranio zicer Ludoviku Fabregasu za produžetak.

Bio bi to senzacionalan povratak "eksperata" koji nisu odustajali do posljednjeg trenutka, iako su cijelo drugo poluvrijeme bili u zaostatku, prvo pet i četiri, a onda uglavnom tri ili dva gola.

Upravo se Palička vratio u tim za ovaj meč, kao jedan od brojnih rukometaša na Euru koji je bio "zatvoren" zbog koronavirusa.

Golman Palička, heroj Švedskefoto: Reuters

Francuzi su, inače, bolje krenuli, vodili su 5:1, 6:2, pa 7:3, ali su olako prepustili Šveđanima kontrolu meča i od finiša prvog dijela su stalno bili u zaostatku.

Fenomenalni Jim Gotfridson je sa devet golova i samo jednim promašajem predvodio selekciju "tri krune", Lukas Pela je dao sedam i na najbolji način zamijenio Vanea, dok su Johanatan Karlsbogard i Karl Valinijus dali pet, odnosno četiri.

Kod Francuske su Igo Deska i Ajmerik Min dali po osam, a Fabregas pet golova.

Finale je u nedjelju, u 18 sati, prije toga će u 15.30 "već viđeni" finalisti Francuzi i Danci igrati za treće mjesto.