Matarela prihvatio drugi mandat na mjestu predsjednika Italije

Mjesto predsjednika u Italiji je uveliko protokolarno ali on ima važnu ulogu u slučaju političke krize u zemlji gdje je politička scena vrlo rascjepkana

5027 pregleda1 komentar(a)
Matarela, Foto: Reuters
29.01.2022. 18:12h

Italijanski predsjednik Serđo Matarela prihvatio je danas drugi mandat na poziciji šefa italijanske države, javio je Rojters.

Italijanske stranke na vlasti saglasile su se da zatraže od Matarele (80) da ostane na funkciji još jedan mandat, nakon što parlament nije uspio da pronađe alternativnog kandidata, kazao je ranije lider ljevičarske partije Slobodni i jednaki, Roberto Speranca.

"To je velika radost", rekao je Speranca novinarima nakon sastanka šefova vladajuće koalicija.

I italijanski premijer Mario Dragi je, kako je ranije danas saopšteno, zatražio od Matarele da ostane na mjestu predsjednika još jedan mandat, navodeći da je to za dobro i stabilnost zemlje.

Stranke u vladajućoj koaliciji u Italji objavile su ranije danas da su se složile da se ponovo izabere Matarela mjesto predsjednika , strahujući za političku stabilnost zemlje u slučaju da ne uspije da se nađe njegov nasljednik.

Matarela je više puta rekao da ne namjerava da nastavi na toj funkciji.

Uprkos tome on je dobio gotovo 400 glasova u sedmom krugu glasanja u parlamentu za predsjednika te zemlje.

Osmi krug glasanja počeo je danas a da bi bio izabran Matarela treba da prikupi najmanje 505 glasova.

Mjesto predsjednika u Italiji je uveliko protokolarno ali on ima važnu ulogu u slučaju političke krize u zemlji gdje je politička scena vrlo rascjepkana.

On ima ovlašćenja da raspusti parlament, da imenuje premijera i može da odbije mandat da vladaju koalicijama koje smatra suviše krhikim.

Izbori za njegovog nasljednika vode se od početka nedjelje, i do sada je izvršeno sedam krugova glasanja, i predstavnici nisu uspjeli da se slože oko imena.

Iako sve političke partije predstavljene u parlamentu, izuzev partije ekstremne desnice Frateli d'Italia, čine dio koalicije koja podržava desničarsku vladu premijera Marija Dragija, ljevica i Pokret pet zvjezdica ne uspijevaju da postignu konsenzus.

Dragi, bivši šef Evropske centralne banke, prije izbora bio je favorit za mjesto predsjednika, ali brojni poslanici su odbili da glasaju za njega strahujući da bi njegov odlazak iz vlade destabilizovao vladu i izazvao prijevremene izbore prije predviđenog kraja sadašnje vlade 2023.godine.

"Tražimo od Matarele da ostane da nastavimo sa istom ekipom, sa Dragijem na čelu vlade", rekao je danas Mateo Salvini vođa partije ekstrmne desnice Liga, poslije neuspjeha kandidata koga je on predložio u petak.

Bivši premijer Silvio Berluskoni koji je u jednom trenutku bio kandidat ali je poslije odustao, rekao je da bi njegova stranka bila spremna da glasa za Matarelu.

"Znamo da od njega tražimo veliku žrtvu ali znamo takođe da možemo to od njega da tražimo u interesu zemlje", rekao je Berluskoni.

Matarela koji je već imao vrlo buran sedmogodišnji mandat, između političkih kriza i koronavirusa, ipak izgleda nije baš spreman da ostane za još jedan mandat.

Prema današnjim medijima Dragi je dugo bio na sastanku sa njim da pokuša da ga ubijedi da prihvati novi mandat.

Sicijijanski sudija koji je bio malo poznat prije dolaska na mjesto predsjednika 2015. godine umio je diplomatski da upravlja teškom političkom situacijom, što cijene sve italijanske partije.