Ojačana inspekcija sigurnosti plovidbe

Pomorske vlasti ostvarile napredak u realizacijii ciljeva Strategije razvoja pomorske privrede do 2030.godine, uspostavljen i informacioni sistem u pomorstvu

4605 pregleda1 komentar(a)
Svetionik i jahta u Boki, Foto: Siniša Luković

Crnogorska pomorska administracija je tokom 2020. godine ostvarila određeni napredak u postizanju dugoročnih ciljeva definisanih Strategijom razvoja pomorske privrede za period 2020-2030. godine.

Kako se navodi u Godišnjem izvještaju o sprovođenju Strategije razvoja pomorske privrede 2020-2030 godine, koji je nedavno razmotrila i usvojila Vlada Crne Gore, u 2020. godini je značajno kadrovski ojačana Inspekcija sigurnosti plovidbe u kojoj je tada bilo zaposleno ukupno devet inspektora.

To je više nego duplo veći broj inspektora nego što ih je bilo 2018. koja je uzeta za referentnu godinu u odnosu na koju se mjere rezultati postignuti primjenom Strategije.

Broj inspektora sigurnosti pomorske plovidbe je već dostigao 90 odsto onoga koji je projektovan za prvu polovinu vremenskog perioda primjene Strategije, odnosno za 2025. godinu kada je očekivano da u tom organu bude angažovano ukupno 10 inspektora. Iako je 2020. godinu okarakterisalo značajno smanjenje obima pomorskog saobraćaja i drugih aktivnosti na moru u vezi sa turizmom zbog posljedica pandemije kovida, u toj je godini zabilježen i pad broja poziva u pomoć zbog nezgoda na moru, a kojih je bilo ukupno 27.

Poređenja radi, 2018. godine nadležne službe regovale su u 45 takvih poziva u pomoć.

U našim vodama se tokom 2020. desila samo jedna pomorska nesreća, što je pet puta manje nego referentne, 2018. godine, a obavljena je i ukupno 21 akcija traganja i spašavanja na moru, što je za 14 manje nego dvije godine ranije.

Sa 15 minuta u 2018. godini, vrijeme rekacije, odnosno isplovljenja plovila za traganje i spašavanje Uprave pomorske sigurnosti je u 2020. skraćeno na u prosjeku 10 minuta i 50 sekundi, što je 92 odsto od cilja projektovanog za 2025. za kada se očekuje da će vrijeme isplovljenja SAR plovila nakon dobijanja poziva u pomoć iznositi 10 minuta.

U Izvještaju se navodi da je tokom 2020. Ministarstvo kapitalnih investicija izradilo Analizu o potencijalima korišćenja hidroaviona za prevoz putnika i operacije traganja i spašavanja na moru i potrebama izgradnje prihvatnih kapaciteta.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama nastavila je kontinuirane aktivnosti na unapređenju i dogradnji VTMIS sistema za elektronsnski nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem, koji će pokriti sve crnogorske luke i teritorijalno more Crne Gore, kao i unapređenje sistema pomorskih telekomunikacija.

Uspostavljen je i Informacioni sistem za pomorstvo koji podrazumijeva postepeno uspostavljanje i ažuriranje postojećih elektronskih evidencija stanja u crnogorskim upisnicima brodova, čamaca, jahti i drugih plovnih objekata; stranih plovnih objekata koji se nalaze u teritorijalnom moru Crne Gore, izdatih vinjeta za privatnu upotrebu i privrednu djelatnost, zaključenih ugovora o obaveznom osiguranju u saobraćaju i drugih obaveznih osiguranja korisnika plovnih objekata kao i postepeno povezivanje navedenih baza podataka sa postojećim infromacionim sistemima, te razmjenu tih podataka između UPSUL, inspekcijskih organa, lučkih kapetanija, osiguravajućih društava, organa lokalne samouprave i carinskih organa.

Taj informacioni sistem će omogućiti da svi nadležni organi u realnom vremenu raspolažu preciznom informacijom o svakom plovnom objektu, odnosno da li korisnici plovnih objekata koji saobraćaju u teritorijalnom moru Crne Gore imaju zaključen odgovarajući ugovor o obaveznom osiguranju u saobraćaju i da li obavljaju djelatnost iznajmljivanja plovnih objekata na zakonit način, odnosno da li se pridržavaju nacionalnih propisa.

MKI, UPSUL i Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju Crne Gore u 2020. nastavili su i sa kontinuiranim aktivnostima na određivanju i klasifikovanju plovnih puteva, ažuriranju nautičkih karata i održavanju i unapređenju Sistema pomorske signalizacije, a sve u cilju poboljšanja nivoa sigurnosti pomorske plovidbe u crnogorskim vodama.