Poručili još jednom da Sinjajevina nikad neće biti pretvorena u vojni poligon

Grupa branitelja Sinjajevine najavila osnivanje nevladine organizacije koja će se zvati Branitelji Sinjavine

3004 pregleda9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Grupa branitelja Sinjajevine minulog četvrtka iz Štitarice je krenula ka katunu Okrugljak i crkvi Sv. Vasilija Ostroškog na Ružici, odakle su još jednom poručili vlastima da ta planina nikada neće biti pretvorena u vojni poligon.

Najavili su i osnivanje nevladine organizacije koja će se zvati Branitelji Sinjavine.

Među onima koji su tog dana, 27. januara, gazeći snijeg izašli do Ružice, bilo je djece, ali i dvojica branitelja koji su 2020. godine, tokom odbrane te planine, proveli 51 dan i noć na Margiti, gdje je Vojska Crne Gore planirala izvođenje vojne vježbe - Radoje Pujo Čobeljić i Vladeta Bojić.

Bojić i Čobeljićfoto: Privatna arhiva

Čobeljić je za Vijesti kazao da je i na Savindan, ispred crkve, pozdravio sve branitelje i one koji su pomagali odbranu Sinjajevine na bilo koji način.

"Okupio nas je delikatan momenat baš na Svetog Savu da poručimo Ministarstvu odbrane, sadašnjim i buducim vlastima da Sinjavina nikad neće biti vojni poligon, pošto smo mi, branitelji, spremni da damo i svoj život za njeno očuvanje. To smo dokazali prije godinu dana", rekao je Čobeljić.

Ističe da su mnogi branitelji te planine iskazali nezadovoljstvo radom postojeće NVO:

"Njenim odnosom prema braniteljima i sredstvima i odlučili smo da osnujemo i registujemo novu nevladinu organizaciju Branitelji Sinjavine, koja bi okupila sve branitelje i unijela nove pozitivne i dodatne vrijednosti. U njoj će biti mjesta za sve iskrene branitelje Sinjavine", rekao je Čobeljić.

foto: Privatna arhiva

Objasnio je i da su tog dana išli do crkve na Ružici, jer će se truditi da taj uspon postane tradicionalan, odnosno, da se nada da će svakog 27. januara oni koji štite planinu pohoditi to sveto mjeto.

"Prije dvije godine, tokom odbrane svetinja, uoči Savindana imali smo veličanstvenu litiju do crkve na Ružici. Mi smo tog dana branili dvije svetinje - crkve i planinu. Takve datume nećemo i ne smijemo zaboraviti", rekao je Čobeljić.