Postavka “Minbisija” u Podgorici

Serijom fotografija i autoportreta rano preminula autorka Olac Vaskes iz Španije, podijelila je svoje iskustvo života i borbe sa teškom bolešću

1442 pregleda0 komentar(a)
Foto: Olac Vaskes

Izložba fotografija “Minbisija” autorke Olac Vaskes (1994-2021) biće otvorena u četvrtak, u Podgorici, u 19 časova u Fotografskoj galeriji “F64”, koja se nalazi u Ulici Đoka Miraševića 61, u Bloku 6. Organizator izložbe je Ambasada Španije u Srbiji i Crnoj Gori, a svečanom otvaranju će prisustvovati zamjenica šefa misije i ataše za kulturu Ambasade Španije Karmen Alvares i počasna konzulka Španije u Podgorici Ivana Kovač Baret, kao i komesar izložbe David Pujado.

Rano preminula umjetnica, Olac Vaskes, zapisala je jednom prilikom:

”Život te promijeni za samo tri sekunde, za samo onoliko vremena koliko doktor potroši da izgovori tri riječi: ‘Olac, imaš rak’. Od tada su moji dani pretvaraju u vječne nedjelje u kojima sve vrijeme mogu da posvetim onome što najviše volim: fotografiji”.

Autoportretfoto: Olac Vaskez

”Ovim riječima baskijska fotografkinja suočila se u junu 2021. sa strašnom dijagnozom koja je kasnila, u svijetu paralizovanom pandemijom. Od tada, držeći se za svoju Leiku, Olac je kroz društvene mreže pokazala svijetu svoja iskustva oboljele od raka i iskustvo života sa teškom bolešću kroz seriju fotografija i autoportreta punih osjećajnosti, a koji danas čine ‘Minbisiju’”, zapisao je David Pujado, fotograf iz Barselone koji je redovno zasstupljen na umjetničkoj sceni regiona i kao posjetilac, učesnik, ali i direktor međunarodnog festivala fotografije “Beogradski mesec fotografije”. Ljubitelj je jednostavnosti i minimalizma, a bio je uključen u održavanje umjetničkog nasljeđa umjetnice tako što zajedno sa njenom porodicom doprinosi borbi protiv raka.

Izložba se može posjetiti do 28. februara od osam do 22 časa, svakog dana, osim nedjelje.