Ministar odbrane Izraela doputovao u prvu posjetu Bahreinu

Tokom dvodnevne posjete, Ganc će se sastati sa najvišim odbrambenim zvaničnicima Bahreina i liderima te zemlje Zaliva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Izraela

3072 pregleda1 komentar(a)
Beni Ganc, Foto: REUTERS

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc otputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Bahreinu otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose 2020. godine.

Tokom dvodnevne posjete, Ganc će se sastati sa najvišim odbrambenim zvaničnicima Bahreina i liderima te zemlje Zaliva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Izraela.

Bahrein nije odmah potvrdio vijesti o posjeti. Ta zemlja dijeli zabrinutost Izraela zbog akcija Irana u regionu.

Gancov kabinet je saopštio da su u njegovoj pratnji najviši izraelski bezbjednosni zvaničnici, uključujući komandanta mornarice.

Bahrein je jedna od četiri arapske zemlje koje su sklopile Sporazume Avram o normalizaciji diplomatskih odnosa s Izraelom zahvaljujući posredovanju SAD.

Izrael i Bahrein su godinama održavali tajne veze, a posle normalizacije odnosa otvorene su ambasade, potpisan niz sporazuma i uspostvljene direktne avionske linije i poslovni kontakti.

Većina stanovnika Bahreina su šiiti, a tom zemljom od 1783. godine vlada porodica sunita Al Kalifa, navodi Asošiejted pres.

Od islamske revolucije u Iranu 1979. godine lideri Bahreina su optuživali Teheran da naoružava esktremiste i raspiruje neslaganje u toj ostrvskoj zemlji što Iran poriče.

Normalizacija s Izraelom je sporno pitanje za bahreinsku šiitsku većinu, koja već dugo optužuje sunitske muslimanske lidere da je tretiraju kao građane drugog reda.

Izraelski mediji su najavili da će Ganc posjetiti Petu flotu mornarice SAD u Bahreinu i potpisati bezbjednosne sporazume sa bahreinskim kolegom u nastojanju da dvije zemlje još više učvrste međusobne veze.

Takođe je navedeno da je Gancova istorijska posjeta držana u tajnosti iz bezbjednosnih razloga dok danas popodne nije doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina i da plan te posjete nije odmah objavljen iz istog razloga.