Američka kompanija objavila: Novi satelitski snimci raspoređivanja ruskih trupa u Bjelorusiji

Rusija i Bjelorusija najavile su da će od 10. do 20. februara održati zajedničke vježbe sa ciljem obuke za odbijanje napada na južnim granicama njihovog saveza

31375 pregleda6 komentar(a)
Jedan od snimaka, Foto: Reuters

Novi satelitski snimci privatne američke kompanije prikazuju detalje vojnih manevara na bjeloruskoj granici sa Ukrajinom uoči zajedničkih vježbi koje su najavile Moskva i Minsk, prenijela je 6. februara agencija Rojters.

Rusija i Bjelorusija najavile su da će od 10. do 20. februara održati zajedničke vježbe sa ciljem obuke za odbijanje napada na južnim granicama njihovog saveza.

Novo raspoređivanje trupa i planirane vježbe odvijaju se u vrijeme kada su tenzije između Rusije i Zapada visoke zbog ruskog gomilanja trupa u blizini njene granice sa Ukrajinom.

Zapadne zemlje optužuju Rusiju da se sprema da napadne Ukrajinu, dok Moskva poriče da ima takve planove.

Slike kompanije "Maxar Technologies" sa sjedištem u SAD prikazale su da su vojne jedinice naoružane projektilima, raketnim bacačima, te jurišne avione raspoređene u Bjelorusiji na tri lokacije u blizini granice sa Ukrajinom.

Ni rusko ministarstvo odbrane, ni bjeloruski vojni zvaničnici za sada nisu komentarisali snimke.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 5. februara da je poslalo raketne sisteme S-400 i borbene avione SU-25 da učestvuju u vježbama.

Uoči vježbi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posjetio je poligon u zapadnoj Bjelorusiji.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošle nedjelje nazvao ruske manevre u Bjelorusiji najvećim ruskim raspoređivanjem u toj oblasti od Hladnog rata.