Slučaj zlostavljanja bi propao bez snimka

U mnogim slučajevima, kada uslijede tvrdnje da je došlo do zlostavljanja, policajci se iz lojalnosti drže zajedno i uzajamno pomažu, a ponekad čak i prikrivaju protivzakonite postupke, navodi u mišljenju zamjenica zaštitnika Mirjana Radović

47513 pregleda12 komentar(a)
Detalj sa snimka

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda preporučila je Upravi policije da u radu obezbijedi nultu toleranciju zlostavljanja, a Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da ispita postojanje odgovornosti policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u vezi sa postupanjem po navodima o zlostavljanju Ivana Roganovića u julu prošle godine.

Zamjenica zaštitnika Mirjana Radović napomenula je da borba protiv izuzimanja od odgovornosti mora početi kod kuće, tj. u okviru same policijske službe.

”U mnogim slučajevima, kada uslijede tvrdnje da je došlo do zlostavljanja od strane službenog lica, kolege se iz lojalnosti drže zajedno i uzajamno pomažu, a ponekad čak i prikrivaju protivzakonite postupke drugih kolega. Ovakvo postupanje OB Cetinje nije u skladu ni sa stavom Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja”, navodi se u mišljenju koje potpisuje Radović, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Cetinjski Osnovni sud osudio je prošlog mjeseca policijskog službenika Vuka Vukovića na četiri mjeseca kućnog zatvora zbog krivičnog djela zlostavljanje na štetu vlasnika prijestoničkog kafića “La Martina”. Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo da je on nezakonito upotrijebio prinudu prema Roganoviću. Incident su zabilježile kamere kafića.

U samom mišljenju institucije Zaštitnika se konstatuje da je na osnovu sprovedenog ispitnog postupka utvrđeno da je policijski službenik zadao podnosiocu pritužbe četiri udarca, uprkos činjenici da je postupao u skladu sa njegovom naređenjem.

”Svi udarci su mu zadati dok se nalazio u posebno ranjivom položaju, od kojih po jedan u predjelu butina i predjelu stomaka dok je klečao, dok je u ležećem položaju pretrpio nagnječenje glave i udarac u predjelu grudi. Na osnovu utvrđenih činjenica, može se zaključiti i da se policijski službenik uvredljivo obraćao za vrijeme obavljanja službene radnje”, navodi se u dokumentu.

Zamjenica zaštitnika zaključuje da je službenik Sektora za borbu protiv kriminala tom prilikom nečovječno postupio na štetu podnosioca pritužbe.

U odnosu na postupanje službenika OB Cetinje, zamjenica zaštitnika primjećuje da je izostala pravovremena reakcija u vidu uobičajenog obavještavanja Osnovnog državnog tužilaštva o tom događaju istoga dana kada je podnosilac pritužbe na zapisnik iznio navode o zlostavljanju.

”Tome u prilog govori činjenica i da su o predmetnom događaju poslali potrebna obavještenja Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije tek narednog dana, kada je video-snimak opravdano izazvao uznemirenje javnosti, a podnosilac pritužbe i formalno podnio krivičnu prijavu protiv jednog od službenika policije Specijalnog tima za borbu protiv kriminala”.

U odnosu na tvrdnju Uprave policije da je podnosilac pritužbe upućen da podnese prijavu, iako su se u zapisniku jasno navodili elementi krivičnog djela zlostavljanje, a samo lice upućeno na medicinski pregled u prisustvu policijskog službenika, zamjenica zaštitnika podsjeća da nije potrebno da je tvrdnja o zlostavljanju iznijeta u formi krivične prijave ili formalne pritužbe, niti da je formulisana kao optužba konkretne osobe, već je dovoljno da nadležni državni organ sazna za ozbiljnu tvrdnju da je neko bio zlostavljan.

Uvidom u analizu video-snimka koji je rađen od strane OB Cetinje, a koji je izuzet po naredbi ODT-a, pažnju zamjenice zaštitnika je posebno izazvao opis kritične situacije u kojem se postupanje službenika prema podnosiocu opisuje: “U momentu spuštanja prema podu, službenik Sektora mu pokretom desne noge zadaje udarac u predjelu desne ruke u predjelu iznad lakta, kako bi obezbijedio bezbjedan položaj lica”.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, zamjenica zaštitnika upozorava da je ovakva konstatacija neprihvatljiva jer ukazuje na namjeru da se opravda nezakonito postupanje policijskog službenika, posebno pri činjenici da dolazi od drugog policijskog službenika, za kojeg se pretpostavlja da je upoznat sa načinom zakonite upotrebe sredstava prinude.

U kontekstu opisanog postupanja službenika, napori podnosica pritužbe da dokaže zlostavljanje vjerovatno bi bili uzaludni bez postojanja video-zapisa, a pri činjenici da udarci koje je pretrpio nijesu doveli do tjelesnih povreda, navodi Radović.

Ona podsjeća da će, ako se na informaciju koja ukazuje na zlostavljanje ne reaguje brzo i efikasno “službena lica koja su sklona zlostavljanju osoba lišenih slobode brzo povjerovati - i to s razlogom - da to mogu da čine nekažnjeno”.

”Svi napori uloženi u promovisanje ljudskih prava, putem stroge selekcije prilikom zapošljavanja i stručne obuke, biće osuđeni na neuspjeh. Ako se ne budu preduzimale efikasne mjere, sve osobe koje su u pitanju - kolege, viši rukovodioci u policiji, istražni organi - doprinijeće koroziji onih vrijednosti koje čine samu osnovu demokratskog društva”.