Kompanija Džonson i Džonson zaustavila proizvodnju vakcina protiv Kovida-19

Zaustavljanje je navodno privremeno, a očekuje se da će fabrika u Lejdenu ponovo početi da proizvodi vakcine nakon nekoliko mjeseci

6168 pregleda3 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Kompanija "Džonson i Džonson" prošle godine je zatvorila jedinu fabriku koja proizvodi upotrebljive serije vakcine protiv Kovida-19, objavio je u utorak "Njujork tajms", a prenosi Hina.

Zaustavljanje je navodno privremeno, a očekuje se da će fabrika u Lejdenu ponovo početi da proizvodi vakcine nakon nekoliko mjeseci, navodi "Njujork tajms", a prenosi Rojters.

Isti izvor piše da nije jasno je li obustava proizvodnje do sada imala uticaj na distribuciju vakcina zbog ranijih zaliha.

"Džonson i Džonson" nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtjev za komentarom.

Fabrika u holandskom Lejdenu umjesto vakcina za Kovid-19 proizvodi eksperimentalno, potencijalno profitabilniju, vakcinu protiv nekog drugog virusa.

Kompanija je prošlog mjeseca procijenila da će zaraditi do 3,5 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv Kovida-19 u 2022, što je porast od 46 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Konkurencija je po tom pitanju još uspješnija.

"Džonson i Džonson" je prijavio zaradu od 2,39 milijardi dolara od prodaje vakcina protiv Kovida-19 u 2021, što je nešto manje od progamiranog cilja (2,5 milijardi).

Budući da je fabrika u Lejdenu privremeno nedostupna, na tržištu bi moglo da bude nekoliko stotina miliona doza vakcina "Džonson i Džonson" manje, objavio je Njujork tajms.

Za proizvodnju vakcina angažovane su druge fabrike, ali one još nisu tehnički spremne za to ili nisu dobile regulatorno odobrenje za izradu vakcina, dodaje se u tekstu njujork tajmsa.