Gladni ste prije spavanja? Evo šta treba da pojedete

Hrana prije spavanja nije nešto što se često savjetuje, ali ponekad je neophodna

37908 pregleda6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gomilanje kilograma je često glavni razlog zašto se izbjegava hrana prije spavanja. Ona se povezuje s nezdravom hranom i slabom kontrolom. Neki nutricionisti smatraju da su kasni obroci direktno povezani s nakupljanjem kilograma.

Međutim, nekim ljudima baš treba kasni obrok, a tu su osobe s dijabetesom, niskim nivoom šećera u krivi ili osobe koje se bude tokom noći zbog povećanog kortizola. Oni mogu imati koristi od kasnog obroka. Važno je odabrati nutritivni zalogaj koji je bogat proteinima kako bi pomogao kod kontrole šećera u krvi i pružio zadovoljstvo. Stručnjaci savjetuju da posljednji obrok u danu bude odvojen od odlaska u krevet, odnosno da treba jesi najkasnije do sat vremena prije odlaska na spavanje.

Dešava li vam se da vam želudac šalje signale da je prazan, a vi ste na počinak otišli gladni jer nijeste znali što smijete da pojedete? Evo nekoliko savjeta o namirnicama koje treba da jedete, ako baš jesti morate, prije odlaska u krevet.

1. Orasi

Prema riječima nutricionistice Tracy Lockwood Beckerman, zavijanje u stomaku odaje da nam treba kalorija i nutrijenta, pa je onda pametno jesti namirnice koje ih nude. Proteini, vitamin E, vlakna, minerali, nezasićene masne kiseline… sve to se nalazi u orasima, a samo jedna šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. S ovom antioksidantskom bombom ne valja pretjerivati jer je ona takođe kalorijska bomba pa se zaustavite na vrijeme, prenosi irdinacija.hr.

2. Banana

Osim što su ukusne, mogu vam pomoći i da brže utonete u san. „Sadrže kalijum koji opušta mišiće ali i triptofan koji će poboljšati raspoloženje i pomoći da dobro spavate“, dodaje Beckman. Banana s maslacem od kikirikija je odlična kombinacija prije spavanja jer vam ustvari može pomoći da spavate bolje. Banane su pune kalija i magnezija, a oni će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i podstiču stvaranje melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljeni hidrati će aminokiseline iz maslaca mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitet sna. Beckerman smatra kako se radi o kombinaciji iz snova i savjetuje da isprobate.

3. Grčki jogurt s voćem

Ako vam odgovara da utrošite malo vremena na obrok, onda je odličan izbor grčki jogurt s bademima i bobičastim voćem jer sadrže i proteine i zdrave masnoće i ugljene hidrate. Takva kombinacija će brinuti o kontroli šećera u krvi ali će i spriječiti da se tokom noći budite.