Pentagon: Američki i bjeloruski general razgovarali da bi se spriječili mogući "nesrećni incidenti"

Ruska i bjeloruska vojska su počele velike manevre u Bjelorusiji na vratima Ukrajine koja je u središtvu napetosti između Rusije i Zapada i u vrijeme kada se vode intenzivni diplomatski napori da se smiri kriza

7994 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube

Komandant američkih združenih snaga general Mark Mili razgovarao je danas telefonom sa bjeloruskim kolegom generalom Viktorom Gulevičem da bi spriječio moguće "nesrećne incidente" u trenutku kada u Bjelorusiji počinju velike vojne vježbe sa Rusijom, saopštio je danas Pentagon.

Ovaj telefonski razgovor, prvi dvojice vojnih zvaničnika, održan je prije svega da bi se smanjili rizici incidenta i razmijenila mišljenja o aktuelnoj evropskoj bezbjednosti, rekao je portparol američkog generalštaba Dejv Batler u kratkom saopštenju.

On je rekao da su se dva generala složila da se ne objavljuje sadržaj razgovora.

Ruska i bjeloruska vojska danas su počele velike manevre u Bjelorusiji na vratima Ukrajine koja je u središtvu napetosti između Rusije i Zapada i u vrijeme kada se vode intenzivni diplomatski napori da se smiri kriza.

Uoči vojne vježbe ruska vojska je objavila video na kome se vidi kako je protivvazdužni sistem S-400 okrenuo svoje rakete u nebo sa sniježnog terena u bjeloruskoj oblasti Brest, na granici sa Ukrajinom.

Ruska i bjeloruska vojska nisu precizirale koliko vojnika i opreme učestvuje u toj vojnoj vježbi ali Zapad tvrdi da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Bjelorusiji u tom cilju.

Ukrajinsko predsjedništvo je odmah osudilo to raspoređivanje vojnika kao sredstvo "psihološkog pritiska" Moskve.

Moskva je pored toga od novembra koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom.