Prezla i Earth Soldiers idu dalje

Demo dan u Inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolis, u okviru programa Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike

3298 pregleda0 komentar(a)
Članovi dva pobjednička tima, Foto: Tehnopolis

Nakon četvoromjesečnog rada sa međunarodnim i nacionalnim mentorima, pet crnogorskih timova je tokom Demo dana prezentovalo inovativna rješenja u oblasti socijalnog preduzetništva, a petočlani žiri je izabrao pobjednike koji su izborili ulazak u narednu fazu - regionalni program inkubacije.

Prvo mjesto pripalo je timu Prezla, dok su drugi bili Earth Soldiers. Demo dan organizovan je u Inovaciono- preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis, u okviru programa RISE (Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike).

Tim Prezla se bavi rješavanjem pitanja otpada hrane i zagađenja okoline koji taj otpad uzrokuje, razvijanjem platforme/aplikacije koja će omogućiti restoranima (hotelima, prodavnicama...) da višak dnevne ponude i hranu kojoj ističe rok trajanja, proda po povoljnijoj cijeni.

”Tokom prethodna četiri mjeseca bili smo u prilici da intenzivno radimo sa mentorima i detaljno definišemo aspekte naše ideje kako bi bili uspješni na tržištu. Radujemo se prije svega što smo okruženi ljudima sa velikim entuzijazmom i energijom, a koji su prepoznali to i u nama na samom Demo danu. Tehnopolis nam je priredio sjajnu završnicu prve faze, a uzbudljivo putovanje implementacije ideje nam tek predstoji i spremni smo da u tome i uspijemo”, poručila je Jovana Čađenović, članica pobjedničkog tima.

Ideja ekipe Earth Soldiers je otvaranje ljetnjeg kampa koji ima zadatak da kroz radionice u prirodi edukuje djecu o klimatskim promjenama, a da ih kroz reciklažu uči o preduzetništvu. Njihova zamisao je da učesnici kampa izrađuju predmete koje će plasirati na tržište i tako smanjivati štetan uticaj na okolinu, dok su odlaganje otpada, kompostiranje i uzgajanje organske hrane od primarne važnosti za kamp.

”Cijeli program, kao i Demo dan, savršena su prilika da se ljudi bliže upoznaju sa idejom, ponude savjet/moguću saradnju, te da se konkretno čuje za vas, da sklopite poznanstvo. Preporučio bih svakome, jer je ovo nešto što vas može itekako lansirati na tržište i pomoći da svoj produkt/uslugu promovišete na najbolji mogući način. Takođe bih pomenuo nesebičnu podršku IPC Tehnopolis, koji su uvijek bili na raspolaganju za bilo kakvu asistenciju ili podršku, jer bez njih ne bismo bili u stanju da započnemo ovo što smo započeli”, kazao je Luka Minić, član Earth Soldiers tima.

Prema njegovim riječima, RISE program im je pomogao da iskristališu ideju, istraže tržište i otklone nepravilnosti koje su imali, a krenuli su i sa promocijom ideje na društvenim mrežama.

Dva pobjednička tima će kroz fazu regionalne inkubacije, u trajanju od šest mjeseci, sa još deset odabranih timova sa prostora Zapadnog Balkana, dobiti direktnu finansijsku podršku u iznosu od 2.500 eura po timu.

”Tu je i nefinansijska podrška u vidu aktivnosti izgradnje kapaciteta i daljeg razvoja ključnih segmenata njihove ideje kroz testiranje i validaciju biznis modela, analizu i istraživanje tržišta, izradu marketing strategije, finansiranje i validaciju ideje kroz alternativne modele finansiranja poput crowdfundinga”, kazali su iz Tehnopolisa.

Na Demo danu su se predstavili i Social Gardens, Čisto na klik i Promo Montenegro.

RISE program ima za cilj razvoj ekosistema socijalnog preduzetništva na teritoriji Zapadnog Balkana i pružanje podrške mladim ljudima da razviju inovativna rješenja za najaktuelnije društvene probleme, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu. IPC Tehnopolis je strateški partner iz Crne Gore.

Projekat RISE je finansiran i koordinisan od strane konzorcijuma koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ).