Nekima smeta SNP, drugima manjine i DPS

Konsultacije Đukanovića i partija možda tek naredne sedmice, SNP ima probleme sa nacionalistima

57048 pregleda66 komentar(a)
Porušio dogovor svoje partije i CnB-a: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Iako su se konsultacije predsjednika države Mila Đukanovića sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini oko formiranja nove vlade očekivali već početkom ove sedmice, one će biti odložene najmanje još nedjelju dok se ne završe razgovori Građanskog pokreta URA sa većinom partija, potvrđeno je “Vijestima”.

Nakon razmjene stavova o prioritetima nove manjinske vlade, drugi krug pregovora tiče se njene strukture i podjele resora. On je počeo juče razgovorima funkcionera GP URA i Socijaldemokrata i trebalo bi da se završi do kraja sedmice. Tada se očekuje i Glavni odbor Socijalističke narodne partije (SNP) čije članstvo i pojedini funkconeri nisu presrećni zbog razvoja događaja i eventualno novog političkog saveza.

Formiranje nove vlade tako neće ići lako kao što se najavljivalo jer je SDP nedavno izašao sa stavom da ne želi da bude dio Vlade koja će da “sprovodi program liste” na kojoj je bila i Socijalistička narodna partija (SNP). Problem ima i sam SNP jer se dio njegovih članova i funkcionera protivi mogućem savezu sa manjinama.

Uprkos javnim obećanjima da DPS neće biti dio nove vlade, dio članstva SNP-a nezadovoljan je i zbog bilo kakve moguće saradnje sa DPS-om, ali navodno i zbog neispunjenih obećanja lidera vrha partije Vladimira Jokovića o rotacijama na poslaničkoj listi.

Uže rukovodstvo SNP- a već danima obilazi opštinske odbore. Najveći revolt, prema informacijama “Vijesti”, zatekao ih je u odborima u Nikšiću, Andrijevici, ali i u Beranama - gdje ta partija ima najjači odbor. Prema saznanjima “Vijesti”, jedan broj članova opštinskih odbora SNP-a, koji su nacionalistički opredijeljeni, iskazivao je otvoreno protivljenje i zbog koalicije sa GP URA i mogućnosti da njen lider Dritan Abazović bude mandatar, ali i saradnje sa manjinskim partijama.

Takvi tonovi čuli su se u Beranama, na šta je Joković odgovorio da se neki još u srednjem vijeku. On je, kako je prenio sagovornik, kazao da je ta partija od međunarodne zajednice prepoznata kao neko ko nije ekstreman i da je zato i dobila podršku da sarađuje sa manjinskim partijama.

Joković je kolegama kazao i da nijedna buduća vlada neće moći da se sastavlja bez manjinskih partija i da se na to treba navikavati.

​​​​​Iz SNP-a su za “Vijesti” odgovorili da nije tačno da je bilo ko od njihovih članova imao nacionalističke iskaze jer i u njihovim redovima, kako navode, “imaju članove koji su druge vjeroispovijesti i nacionalnosti”.

Iako su pojedini mediji objavili da su sjednice odbora u Beranama i Andrijevici prekinute, “Vijestima” je rečeno da to nije tačno i da je rukvoodstvo dobilo podršku da nastavi sa pregovorima za rešenje krize.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić za “Vijesti” je rekao da oni, kako je rekao, za razliku od mnogih imaju opštinske odbore i demokratično odlučujuju o svakoj odluci. To pravo po Statutu, navodi Vukić, jedino ima Glavni odbor koji će biti održan do kraja sedmice.

Odgovarajući na pitanje da li su opštinski odbori SNP-a u Beranama, Andrijevici i Nikšiću bili protiv toga da SNP bude dio manjinske vlade, on je odgovorio da nije tačno jer se nije odlučivalo ni o jednoj odluci, već se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji i tražilo najbolje moguće rješenje za izlazak iz trenutne političke situacije.

Ništa od odlaganja izbora u Ulcinju i Beranama, Đukanović vratio izmjene zakona

Predsjednik Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština usvojila 4. februara, a kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu. “Proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem predsjednika saglasno njegovom smislu i duhu, otvorilo se pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, kao i poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa”, naveo je Đukanović u obrazloženju.

On je podsjetio da je već raspisao lokalne izbore u Beranama i Ulcinju. Dopune zakona usvojene su na inicijativu koalicije “Crno na bijelo” i opozicije - uključujući i DPS.