Njujork tajms: Valijeva je koristila tri lijeka za srce, dva su dozvoljena

Njujork tajms je citirao dokumente podnijete na nedavnom arbitražnom saslušanju Valijeve.

10698 pregleda14 komentar(a)
Foto: Reuters

Ruska klizačica, 15-godišnja Kamila Valijeva, čiji je slučaj dopinga potresao Olimpijske igre u Pekingu, imala je tri lijeka koji bi mogli da se koriste za liječenje srčanih oboljenja u uzorku koji je dala prošlog decembra, javio je u utorak Njujork tajms.

Pored pozitivnog testiranja na zabranjeni lijek za anginu trimetazidin, list piše da su u uzorku nađeni medikamenti koji nisu zabranjeni - hipoksen i L-karnitin.

Njujork tajms je citirao dokumente podnijete na nedavnom arbitražnom saslušanju Valijeve.

"To je trostruka supstanca - od kojih su dvije dozvoljene, a jedna nije dozvoljena", rekao je izvršni direktor Američke antidoping agencije Trevis Tajgart u izvještaju.

Tajgart je dodao da su prednosti takve kombinacije „izgleda usmjerene na povećanje izdržljivosti, smanjenje umora i promovisanje veće efikasnosti u korišćenju kiseonika“.

Valijeva je juče dominirala u kratkom programu, emotivnim nastupom koji ju je promovisao u favoritkinju za zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, ali je malo vjerovatno da će joj biti dodijeljena na Igrama u Pekingu.

Tinejdžerka je bila pozitivna na svom nacionalnom prvenstvu 25. decembra, ali rezultat je otkriven tek 8. februara, nakon što se već takmičila na Igrama u Pekingu u ekipnom takmičenju.

Sud za sportsku arbitražu je u ponedjeljak odobrio Valijevoj da se takmiči u ženskom pojedinačnom takmičenju, nakon što se tročlano sudijsko vijeće složilo sa odlukom Ruske antidoping agencije da joj ukine zabranu.

Slučaj se tek ispituje, tako da konačni epilog nije poznat.