Bajden će za odbranu od Kongresa da zatraži više od 770 milijardi dolara

Pentagon želi da modernizuje vojsku, a planirani proračun uključuje i plate zaposlenih Ministarstva odbrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione, sredstva za programe nuklearnog naoružanja, te finansiranje aktivnosti ostalih agencija poveznih sa resorom nacionalne odbrane

4198 pregleda4 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Američki predsjednik Džo Bajden zatražiće od američkog Kongresa proračun za odbranu za sljedeću fiskalnu godinu u iznosu većem od 770 milijardi dolara, s obzirom na to da Pentagon želi da modernizuje vojsku, navode tri izvora uključena u pregovore, a prenosi Hina.

Novi bi proračun mogao da premaši onaj koji je svojevremeno zatražio bivši predsjednik Donald Tramp. Ministar obrane Lojd Ostin i Kancelarija za upravljanje i proračun saglasili su se da proračun za odbranu treba da bude veći od 770 milijardi dolara, ali se još razgovara o tačnom iznosu prije nego što se Kongresu pošalje zvanični zahtjev.

Planirani proračun za odbranu uključuje plate zaposlenih Ministarstva odbrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione, koje proizvodi "Lockheed Martin" kompanija, sredstva za programe nuklearnog naoružanja te finansiranje aktivnosti ostalih agencija poveznih sa resorom nacionalne odbrane.

Bijela kuća je prošle sedmice odgovorila Pentagonu na zahtjev o većem proračunu, a nje su brojke manje-više usklađene sa onima koje je naveo Ostin.

Među prioritetima novog proračuna su gradnja brodova, razvoj svemirskog programa te modernizacija podmornica sa balističkim projektilima, bombardera i kopnenih projektila.

Dalje se navodi da je modernizacija nuklearnog programa neizbježna zbog planova Pentagona o daljem investiranju u istraživanje i razvoj nuklearnog oružja kako bi Sjedinjene Američke Države bile spremne za buduće potencijalne sukobe sa Kinom i Rusijom.

"Zahvaljujući gornjoj granici iznad 770 milijardi dolara, administracija neće biti primorana na teške kompromise u proračunu", rekao je Tod Harison, direktor analize proračuna za odbranu u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Harison dodaje da će Pentagon imati prostora za povišice te za finansiranje programa za modernizaciju naoružanja, pogotovo u području nuklearne modernizacije, svemira, upravljanja i protivraketne odbrane.

Proračun za odbranu sastavljen tokom Trampove posljednje godine u Bijeloj kući iznosio je 752,9 milijarda dolara. Kongres je zatim povećao taj broj za 25 milijardi dolara, da bi konačno porastao na 778 milijardi dolara za fiskalnu 2022. godinu.