Država konačno uvažila djecu i mlade sportiste

Zavod će obuhvatati i najmlađe sportiste i školski sport Uprava preuzela dio troškova za preglede reprezentativaca, a resoru zdravlja sugerisali da pregledi za djecu i mlade sportiste u klubovima koštaju oko 10 eura. Prema Zakonu o sportu, utvrđivanje zdravstvene sposobnosti djece koja se bave sportom u Zavodu je besplatno

28459 pregleda6 komentar(a)
Zdravstvena sposobnost djece utvrđuje se jednom godišnje i najmanje tri mjeseca prije početka bavljenja sportskim aktivnostima, Foto: Savo Prelević

O zdravlju djece i mladih koji se bave sportom u proteklom periodu nije se vodilo dovoljno računa i njihova zdravstvena zaštita nije bila primarni interes nadležnih. Zato je predloženo da se i Zavod za medicinu sporta kada počne sa radom, bavi i zdravljem sportista školskog uzrasta.

To je “Vijestima” kazao Marko Begović, vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade. Uprava, kako je rekao, od ove godine sufinansira troškove obaveznih i specifičnih zdravstvenih pregleda za reprezentativce, a za djecu koja treniraju u klubovima, Ministarstvu zdravlja sugerisali su da cijena obaveznog pregleda bude oko deset eura.

Osnivanje posebne ustanove za ljekarske preglede sportista bilo je predviđeno Strategijom razvoja sporta i Srednjoročnim programom rada Vlade od 2018. do 2021. Vlada je u maju 2020. donijela odluku o osnivanju Zavoda za medicinu sporta i ta ustanova, prema riječima Begovića, sa redovnim aktivnostima trebalo bi da počne sredinom godine.

”Kako Ministarstvo sporta i mladih i Uprava za sport i mlade, do oktobra 2021. nisu izradili studiju izvodljivosti ni donijeli odgovarajući plan osnivanja Zavoda, sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, dogovoreno je da nadležni državni organ za poslove zdravstva preuzme dalje aktivnosti”, rekao je Begović.

Pored zaokruživanja sistema sporta, kako je kazao, posao Zavoda biće utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista i sportskih radnika, utvrđivanje stanja pripremljenosti sportistkinja i sportista, stručna asistencija u procesu planiranja, praćenja i korekcije trenažnog procesa.

”Imajući u vidu poražavajuće podatke Instituta za javno zdravlje o stanju školske populacije, tada se i pošlo korak dalje, pa je predloženo proširenje obuhvata na školski sport”, kazao je Begović.

Da se zdravstvena sposobnost sportista amatera, profesionalnih sportista i djece koja se bave sportom utvrđuje u Zavodu, predviđeno je Zakonom o sportu. Zakon kaže i da tu djelatnost “ne mogu obavljati druga fizička i pravna lica, ni preduzetnici”.

”Zdravstvena sposobnost sportista-rekreativaca, studenata koji se bave studentskim sportom i djece koja se bave školskim sportom utvrđuje se u zavodu ili u ustanovi primarne zdravstvene zaštite u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita”, piše u Zakonu.

Zdravstvena sposobnost djece koja se bave sportom, kako se navodi, utvrđuje se jednom godišnje - najmanje tri mjeseca prije početka bavljenja sportskim aktivnostima.

Prema Zakonu, utvrđivanje zdravstvene sposobnosti djece koja se bave sportom... i sportiste koji je osiguranik zdravstvenog osiguranja je besplatno”.

O zdravlju djece i mladih koji se bave sportom, prema riječima v.d. direktora Uprave za sport i mlade, nije se dosad vodilo dovoljno računa.

Da je tako, potvrđivala je i ranija Vlada, navodeći u Strategiji razvoja sporta i Srednjoročnim programom rada Vlade od 2018. do 2021. da u oblasti zdravstvene sposobnosti sportista postoje problemi, da pregledi nisu standardizovani i da u velikom broju slučajeva nisu ni rađeni. U tom dokumentu, kako su “Vijesti” ranije objavile, piše da utvrđivanje zdravstvene sposobnosti u praksi ne postoji jer su doktori, koje bi angažovali savezi i sportski klubovi, uglavnom samo “ovjeravali” takmičarske knjižice…

Begović kaže da se problemu nije pristupalo ni sistemski.

”Pa je to razlog zašto smo ubrzali procese koji neprimjereno kasne. Nažalost, zdravstvena zaštita učesnika u sportu nije bila primarni interes”, kazao je on.

Ministarstvo sporta na čijem je čelu tada bio Nikola Janović, i Klinički centar Crne Gore (KC) u junu 2017. potpisali su sporazum, prema kojem je trebalo da besplatan zdravstveni pregled dobiju djeca koja su registrovana u klubovima i savezima. Realizacija je počela tri mjeseca kasnije u Institutu za bolesti djece, a tada je u prvoj fazi bilo izabrano pet sportskih saveza s planom da svakog mjeseca, počev od septembra, bude pregledano po 160 djece.

Iz Instituta su tada “Vijestima” kazali da je, prema sporazumu koji je potpisan sa Ministarstvom sporta, u toku 2017. pregledano 200 djece.

”Međutim, imajući u vidu da su svi sistematski pregledi, pa i sportista, u nadležnosti domova zdravlja, utvrđeno je da iste nije bilo moguće na ovaj način nastaviti”, rekli su tada “Vijestima”.

U vrijeme potpisivanja sporazuma kojim su najavljeni besplatni pregledi za djecu sportiste, iz budžeta resora zdravlja je, na zahtjev KC, za intenzivnu jedinicu Instituta za bolesti djece, gdje su obavljani zdravstveni ljekarski pregledi najmlađih sportista, preusmjereno 150.000 eura. Novac je, kako je tada saopšteno, većim dijelom uložen u opremu.

U to vrijeme, roditelji djece koja se bave sportom, navodili su da ih opšti pregled u Ambulanti sportske medicine Doma zdravlja košta 20 eura, dok su oni koji su djecu vodili kod privatnika, govorili da pregledi koštaju i više, ali i da su su uz opšte, podrazumijevali specijalističke analize (kardiološki pregled, opterećenje srca…).

Iz Uprave za sport i mlade, prema riječima Begovića, sada će preuzeti dio troškova pregleda za reprezentativce i smanjiti i ujednačiti cijenu pregleda za djecu u klubovima.

”Za potrebe nacionalnih sportskih saveza, tj. sportista reprezentativaca, od ove godine Uprava za sport i mlade sufinansira troškove obaveznih i specifičnih zdravstvenih pregleda. Za djecu koja treniraju u klubovima, sugerisali smo Ministarstvu zdravlja da cijena obaveznog pregleda se svede na prihvatljivu mjeru u iznosu od 10 eura”, rekao je on.

Pojašnjava i da svi sportovi i uzrasti ne zahtijevaju iste preglede.

”Kako su sportske grane specifične, tako i za određenu uzrasnu kategoriju zahtijevaju posebnu bateriju testova, koje je neophodno predvidjeti posebnim podzakonskim aktom”, rekao je Begović.

Sredstva za rad Zavoda, kako je predviđeno zakonom, obezbjeđuju se iz budžeta. Budžetom za 2022. predviđeno je zaduženje za potrebe Ministarstva zdravlja, za finansiranje Projekta izgradnje zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, za koji će se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 56,9 miliona eura.

U toku analiza o broju djece i mladih u sportu i uslova u kojima treniraju

Nije poznato koliko je djece i mladih u Crnoj Gori koji se bave nekom vrstom sporta, kao i u kakvim uslovima se te aktivnosti odvijaju.

”Kako se nikada ranije nisu sprovodila istraživanja o obuhvatu dječje populacije u sistemu organizovane fizičke aktivnosti, Uprava za sport i mlade je izradila nacionalni uputnik, pa se u ovom trenutku sprovodi opsežno istraživanje”, rekao je “Vijestima” Begović.

Istraživanje će, kako je rekao, pomoći da pored samog učešća u sistemu sporta, nadležni razumiju i prepreke/barijere za redovno bavljenje sportom.

“Kao i preferencije u odnosu za uzrast, pol, lokalnu specifičnost, imovno stanje i drugo. Takođe, u toku je analiza sportske infrastrukture na teritoriji Crne Gore, sa posebnim fokusom na stanje, dostupnost i funkcionalnost iste”, rekao je on.

Za rad Uprave za sport i mlade, budžetom je predviđeno oko 6,8 miliona eura. Od toga, za razvoj sporta, predviđeno je 5,12 miliona, a za izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje sportskih objekata 700.000.

Školski sport ima perspektivu

Uprava za sport raspisaće javni poziv za podršku u finansiranju članarina za sportove iz prioritetnih grupa, a očekuju i da budu obezbijeđena sredstva za organizaciju sportskih aktivnosti za školsku populaciju.

”Perspektiva za školski sport je ogromna, posebno u dijelu što boljeg povezivanja sa granskim savezom sa ciljem obezbjeđivanjem dodatnih, u formi vannastavnih aktivnosti, organizovanih časova fizičkog vaspitanja. S tim u vezi, očekujemo da će predlog Školskog sportskog saveza ići u pravcu obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za organizovanje redovnih aktivnosti za školsku populaciju. Takođe, Uprava za sport i mlade će ubrzo raspisati javni poziv za sufinansiranje članarina za sportove iz prioritne grupe”, rekao je Begović, dodajući da će fokus biti na najmlađima.