SD: Vanredni izbori najčistije demokratsko rješenje

“GO podržava insistiranje rukovodstva partije da u političkim i programskim prioritetima potencijalne nove manjinske Vlade, posebna pažnja bude posvećena: neophodnosti restrukturiranja crnogorske ekonomije, uz snaženje realnog sektora”, kazali su iz SD-a

6155 pregleda27 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Vanredni izbori su najčistije i najpravednije demokratsko rješenje, ocijenili su iz Glavnog odbora (GO) Socijaldemokrata (SD) dodajući da daju punu podršku rukovodstvu partije da nastavi razgovore i o drugim ponuđenim političkim modalitetima.

Iz SD-a su saopštili da su, na sjednici Glavnog odbora, usvojili sedam zaključaka u vezi sa aktuelnom političkom situacijom.

U zaključcima se navodi da GO partije podržava sve aktivnosti rukovodstva stranke u cilju izlaženja održivog rješenja iz društveno-političke krize izazvane, kako smatraju, nekompetentnošću i svjesnim lošim namjerama 42. Vlade.

“Zbog koje se danas naše društvo nalazi u najvećoj institucionalnoj, političkoj, zdravstvenoj, bezbjednosnoj i socio-ekonomskoj krizi u našoj novijoj istoriji, dok su temeljne vrijednosti države, poput njenog građanskog, sekularnog i antifašističkog karaktera posebno ugrožene”, rekli su iz SD-a.

Iz GO su u zaključcima istakli da su vanredni izbori najčistije i najpravednije demokratsko rješenje.

“Ali GO daje punu podršku rukovodstvu partije da nastavi razgovore i o drugim ponuđenim političkim modalitetima, koji takođe imaju za cilj izlazak iz političkog ćorsokaka u koji smo zapali krivicom Vlade i dosadašnje parlamentarne većine”, kaže se u saopštenju.

Iz GO-a su istakli da jasna programska i politička platforma mora biti temelj eventualne nove manjinske ili neke druge vlade.

Oni su rekli da ključni prioriteti te vlade moraju biti odblokiranje procesa evropskih integracija, rješavanje VD stanja u pravosuđu, odnosno dogovor oko izbora vrhovnog državnog tužioca, troje sudija Ustavnog suda i preostalih članova Sudskog savjeta.

Kako su dodali, među prioritetima se mora naći i izborna reforma, intenziviranje ekonomskih reformi u cilju poboljšanja kvaliteta životnog standarda građana i pravedna i odgovorna socijalna politika.

“GO podržava insistiranje rukovodstva partije da u političkim i programskim prioritetima potencijalne nove manjinske Vlade, posebna pažnja bude posvećena: neophodnosti restrukturiranja crnogorske ekonomije, uz snaženje realnog sektora”, kazali su iz SD-a.

Oni su dodali da posebna pažnja mora da bude posvećena i intenziviranju strukturnih reformi sa ciljem jačanja konkurentnosti, kreiranja novih radnih mjesta i obezbjeđenja dugoročno održive stabilnosti javnih finansija, kao i zadržavanju većinskog državnog vlasništva u strateški važnim državnim kompanijama.

U GO smatraju da je prioritetno posvetiti se i posebnoj brizi o ranjivim društvenim kategorijama, ravnomjernom regionalnom razvoju, koncipiranju adekvatnih koronavirusa.

“GO ističe da je neophodno izvršiti reviziju zatečenog stanja u svim resorima, sa posebnim fokusom na oblast prosvjete i kulture, kao i u državnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu”, rekli su iz SD-a.

Oni su naveli da njihov GO podržava stav da je potrebno razgovarati o svim osjetljivim društveno-političkim pitanjima, čiji pravac rješavanja mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima, odnosno zaštitom državnih interesa Crne Gore.

“GO ukazuje na neophodnost očuvanja i afirmisanja temeljnih vrijednosti evropske Crne Gore, a to su njen građanski, sekularni i antifašistički karakter, kao i posvećenosti inkluzivnom dijalogu u cilju što šireg okupljanja svih građanski profilisanih snaga oko evropske perspektive”, dodali su iz SD-a.

Oni su poručili da su se, u pregovorima u vezi sa formiranjem manjinske vlade, i do sada vodili tim zaključcima.

“Na ovim zaključcima će rukovodstvo partije, ovlašćeno od Glavnog odbora, nastaviti da insistira”, rekli su iz SD-a.