EU da stavi Švajcarsku na crnu listu

Posljedice curenja podataka iz banke Credit Suisse mogle bi se odraziti na cjelokupni švajcarski finansijski sektor

19049 pregleda7 komentar(a)
Foto: Rojters

Masovno curenje podataka iz banke Credit Suisse prijeti da ugrozi cjelokupni finansijski sektor Švajcarske nakon što je glavna politička grupacija Evropskog parlamenta juče pokrenula mogućnost stavljanja te zemlje na crnu listu zbog pranja novca.

Evropska narodna partija (EPP) pozvala je EU da preispita svoj odnos sa Švajcarskom i razmotri da li je treba dodati na spisak država koje se smatraju visokim rizikom zbog finansijskog kriminala.

Eksperti su za “Gardijan” kazali da bi takav potez bio katastrofalan za finansijski sektor Švajcarske, koja bi se suočila sa istom vrstom nadzora koji se primjenjuje na transakcije povezane sa zemljama poput Irana, Mjanmara, Sirije i Sjeverne Koreje.

”Kada spisak visokorizičnih država trećeg svijeta u oblasti pranja novca bude ponovo razmatran, Evropska komisija treba da razmotri da li će na listu dodati i Švajcarsku”, kazao je Markus Feber, koordinator za ekonomska pitanja u EPP, grupu koja predstavlja evropske političke partije desnog centra.

EPP je uputila ovaj predlog nakon što su mediji, uključujući “Gardijan”, Zidojče cajtung”, “Mond”, “Njujork tajms” objavili kako je masovno curenje podataka iz Credit Suisse banke razotkrilo da je ta finansijska institucija pružala usluge klijentima i nakon što je utvrđeno da postoje sumnjive aktivnosti u vezi sa njihovim finansijama.

Istragom, nazvanom “švajcarske tajne” identifikovani su klijenti švajcarske banke koji su bili umiješani u mučenje, šverc droge, pranje novca, korupciju i druge teške zločine.

”Bankarski zakoni o privatnosti ne smiju da postanu izgovor za omogućavanje pranja novca i utaju poreza”, kazao je Ferber i dodao “očigledno, Credit Suisse ima praksu da skrene pogled umjesto da postavi teška pitanja”.

U banke Credit Suisse odbacuju optužbe i tvrde da su se aktivnosti koje razotkrivaju novinari uglavnom desile u prošlosti i zasnovane su na “selektivnim infomacijama istrgnutim iz konteksta što rezultira tendencioznim interpretacijama poslovnog ponašanja banke”. Iz pravne službe banke za “Gardijan” je rečeno da pojedinačni propusti iz prošlosti ne odražavaju sadašnje poslovne politike, prakse i kulturu.

Političari i medijske organizacije u Švajcarskoj ljutito su reagovali na otkriće da švajcarski istraživački novinari nijesu mogli da učestvuju u istrazi “švajcarske tajne” zbog ozloglašenog nacionalnog zakona o bankarskoj tajnosti.

Švajcarski zakon je decenijama kriminalizovao otkrivanje bankarskih podataka od strane finansijskih profesionalaca. Međutim, proteklih godina proširen je kako bi se odnosio i na osobe izvan finansijskog sektora, potencijalno uključujući istraživačke novinare.