Novac iz tekuće budžetske rezerve

Vlada danas o isplati za 16 organizacija koje su dobile projekat “Darovit/a sam - podržite me”

6716 pregleda3 komentar(a)
Srzentić, Foto: gov.me

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja planirali su da na današnjoj sjednici Vladi dostave informaciju o isplati novca iz budžetske rezerve za projekte koje je krajem godine sa 16 nevladinih organizacija potpisalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

To je “Vijestima” saopšteno iz resora Tamare Srzentić.

Više organizacija, koje su potpisale ugovore u vezi sa projektom “Darovit/a sam - podržite me” ranije su kazale “Vijestima” da su sa aktivnostima morali početi odmah krajem decembra, a da je Vlada probila rok od 45 dana za isplatu novca.

Time im je, kako su kazali, otežan rad, jer postoje rokovi u kojima se projekti moraju završiti.

”Shodno Zaključku Vlade broj 04-6596/2, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pripremili su informaciju i predložili način finansiranja preostalih obaveza po osnovu javnih konkursa za raspodjelu sredstava za projekte i programe nevladinih organizacija, koji su započeti, a nijesu realizovani u 2021. godini”, saopštili su iz MJU.

Navode da su, na osnovu dobijenih podataka od organa državne uprave, koji su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2021, raspisali javne konkurse za raspodjelu sredstava.

”Od ukupno opredijeljenih 3.713.205,40 eura, iznos od 1.009.989,60 eura nije realizovan u prethodnoj godini i to od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, pa će ovaj iznos biti obezbijeđen iz tekuće budžetske rezerve. Planirano je da Vlada informaciju o preusmjerenju budžetskih sredstava na ove potrošačke jedinice, razmatra na narednoj sjednici”, kazali su “Vijestima” iz MJU.

Izvršni direktor Saveza udruženja roditelja i omladine sa smetnjama i teškoćama u razvoju Milisav Korać “Naša inicijativa” iz Podgorice ranije je kazao “Vijestima” da je otežan rad te organizacije zbog kašnjenja isplate za projekat.

Koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević kazao je da MPNKS nesumnjivo krši ugovor koji su zaključili sa organizacijama, čiji su projekti na javnom konkursu ocijenjeni kao najbolji.

On je istakao i da vjeruje da namjera Ministarstva nije bila loša, već da je “ovo rezultat očiglednih internih nesnalaženja u sistemu javne uprave, loše organizacije, ali i propusta nadležnih koji su morali voditi računa o rokovima”.