Laković: Kako zaštiti državu od državnika?

Laković je, spočitavajući Abazoviću da je "u bezbjednosnom smislu govoreći, amater", poručio potpredsjedniku Vlade da vrlo dobro zna da je, kao savjetnik Premijera, sve informacije do kojih dođe, a koje se tiču bezbjednosti bilo kog državnika iz okruženja, ili šire, dužan da ih podijeli sa predsjednikom Vlade i bezbjednosnim službama države kojoj, kazao je, časno i odgovorno služi

13382 pregleda24 komentar(a)
Foto: gov.me

Premijerov savjetnik za bezbjednost Vojo Laković optužio je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da propagandnom harangom protiv njega prikriva svoje bezbjednosne propuste i promašene političke eksperimente.

Abazović je za "Vijesti" saopštio da je Lakovićev obavještajni saradnik nekadašnji general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Ni danas, u saopštenju koje je naslovio kao "odgovor", nije odgovorio na pitanja Vijesti o obavještajnom saradniku koji je tražio od njega informacije ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbjednost njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

"Kako zaštiti državu od državnika, odnosno službu od službenika?! Ovo je, izgleda, najkrupnije pitanje u Crnoj Gori. Akademskim stavom i svedenim odgovorima želio sam da sačuvam Službu od službenika i Državu od državnika, ali ne ide.Stoga, gospodine Abazoviću, podsjećam javnost, otkad je pod Vašom dirigentskom palicom MUP, nijesu rasvijetljene okolnosti pod kojima je nastradao kolega (Rudolf) Elezović. Takođe, još uvijek nije riješen slučaj ubistva gospodina (Ljubiše) Mrdaka i nije stao 'klanovski rat', niti je riješen slučaj ubistva bezbjednosno interesantne osobe. Javnosti ste ostali dužni za odgovor zašto ste neovlašćeno i netransparentno posjetili ZIKS, odnosno u kom svojstvu ste razgovarali sa jednim zatvorenikom i kakvi su rezultati tog razgovora? U vrijeme Vaše koordinacije, nestale su tone cigareta iz bescarinske zone u Baru, a po riječima GST-a, u posljednjih četiri, pet mjeseci, nakon rekordne zaplijene velike količine kokaina, niko nije odgovarao za, parafraziram, oko tri tone kokaina, za koje se osnovano sumnja da je u tovarima banana prošvercovan nakon čuvene, uspješne akcije", piše u njegovom odgovoru Abazoviću.

Koordinatora bezbjednosnog sektora pitao je i da li će odgovoriti javnost "zašto je na sceni selektvino hapšenje, pa se za istovjetne sumnje za počinjena zlodjela selektivno pristupa?"

"Nikada nijeste odgovorili zašto ste kao odgovoran političar i budući bezbjednjak, prvo javno govorili o cifri od 21 milion eura, kojom je pokušalo N.N. lice ili organizacija da Vas podmiti i politički korumpira, a zatim tu izjavu, pošto ste stupili na funkciju sa koje možete da ispitate i otkrijete cijeli slučaj teškog pokušaja izvršenja krivičnog djela, povukli i politikantski vješto relativizovali. Šta je sa sumnjivim investitorima iz inostranstva sa kojima ste u bliskom kontaktu i koji su već taj kontakt iskoristili i ušli na crnogorsko tržište? Mislite li da bi valjalo, dok ste još na funkciji potpredsjednika Vlade, da se manje ponašate stranački i politikantski, a više državnički, odgovorno i u funkciji jačanja bezbjednosnog sektora? Zato i ne čudi zašto Vam je moj prezimenjak, a Vaš donedavni savjetnik za bezbjednost poslao pozdravnu poruku: 'Političari koji uđu u sektor bezbjednosti, ponašaju se kao dijete kada uđe u prodavnicu igračaka'?! Za sve što sam rekao i radio u životu, spreman sam da pođem na poliograf. Dužan sam da sa javnošću podijelim, par veoma interesantnih zapažanja. Prvo, nijeste smjeli, a takođe nije profesionalno, ni etički, dok ste još uvijek na funkciji koordinatora koji ima pristup tajnim podacima, da sa istima mašete ili da ih javno tumačite, te da određene informacije izvlačite iz sveukupnog bezbjednosnog konteksta. Drugo, ako je bilo grešaka i prekršaja u proceduri, sa čije god strane dolazili, počinjeni svjesno ili nesvjesno, zašto nijeste upotrijebili mehanizme u okviru službe bezbjednosti da se 'slučaj' riješi i tako sačuva ugled i dostojanstvo bezbjednosnog sektora, kao i ljudi koji su u okviru istog angažovani?! Treće, zašto se usuđujete javno da potvrđujete navodnu autentičnost dokumenta koji, ako postoji, nije smio doći u autentičnom obliku u bilo koji dnevni list jer je to najbolji dokaz da službe kojima Vi koordinirate i sama koordinacija službi, ne obavljaju dobro posao?!", pitao je Laković.

Od Abazovića je tražio i odgovor zbog čega nije javno, sebi i novinarki, postavio pitanje – "otkuda Vam, novinarko 'Vijesti', tajni dokument za koji mislim da je autentičan?!"

"Zašto se niste zapitali koji to agenti iz Vašeg i mog okruženja odlivaju informacije iz bezbjednosnog sektora, već ste u Vašem maniru brže - bolje prozvali svoje kolege, mene lično i predsjednika Vlade da se medijski angažujemo u otkrivanju sadržaja tajnih dokumenata?! S obzirom da nijeste pokrenuli proceduru da se otkrije kako je dokument, za koji Vi tvrdite da je autentičan, došao u posjed novinarke 'Vijesti', osnovano sada sumnjam u Vaš doprinos ovom slučaju, a sve u dogovru sa jednom medijskom kućom"

"Četvrto, na sva pitanja koja ste mi javno postavili, a tiču se tajnih informacija i angažovanja u bezbjednosnom sektoru, bio sam spreman da Vam odgovrim kao aktuelnom koordinatoru svih bezbjednosnih službi, ali u uslovima i okruženju koje nalaže Služba bezbjednosti. Bez obzira na Vašu mladost, nisam očekivao Vaš, baš toliko infantilan odnos prema državnom aparatu, hijerarhiji i bezbjednosti. Očajan je i manipulativan Vaš pokušaj da regionalnu saradnju i korespodenciju, u cilju regionalne stabilnosti i bezbjednosti, predstavljate kao navodni rad Voja Lakovića u nečijem drugom interesu, osim u interesu države Crne Gore".

Laković je, spočitavajući Abazoviću da je "u bezbjednosnom smislu govoreći, amater", poručio potpredsjedniku Vlade da vrlo dobro zna da je, kao savjetnik Premijera, sve informacije do kojih dođe, a koje se tiču bezbjednosti bilo kog državnika iz okruženja, ili šire, dužan da ih podijeli sa predsjednikom Vlade i bezbjednosnim službama države kojoj, kazao je, časno i odgovorno služi.

"Dok duže vrijeme tajno pregovarate i sarađujete u intersu jednog čovjeka i partije koji su isključivi krivci za tridesetogodišnje propadanje Crne Gore koja je zarobljena 'endemskom korupcijom i visokim kriminalom', pominjete stranog državljanina čiji je predmet, naša Crna Gora, nakon nekoliko godina, uz povredu mnogih međunarodnih normi i principa, vratila na ponovno suđenje Višem sudu. Na kraju bih zaključio da ste, gospodine Abazoviću, gubeći kompas, zagazili u zonu opasne neodgovrnosti, i tako svojim nezrelim i amaterskim postupanjem cijelu Crnu Goru doveli u v.d. stanje. Istovremeno, grubo zloupotrebljavate zakonske obaveze i pravila, koje koristite da se u populističke svrhe bavite javno, pitanjima koja su definisana tajnim, kako bi Vaš javni javašluk ostao u sijenci! Pred novim tužilačkim i sudskim organima Crne Gore, gospodine Abazoviću, imaćete priliku da dokažete sva moja navodna sagrešenja, ali i da odgovarate za nemala i vrlo opasna prekoračenja i zloupotrebe u vršenju dužnosti na kojoj se trenutno nalazite", zaključio je.