Delegacija Glavnog grada na Forumu gradonačelnika Mediterana, potpisana i Firentinska povelja

"Posljednjeg dana Konferencije, gradonačelnici gradova Sredozemlja su usvojili i potpisali Firentinsku povelju, koja predstavlja svojevrstan "most" između Evrope i mediteranskog regiona, sa porukom "Mir i dostojanstvo, vrijednosti Mediterana", navodi se u saopštenju

2018 pregleda0 komentar(a)
Forum gradonačelnika Mediterana u Firenci, Foto: pg biro

Delegacija Glavnog grada na čelu sa rukovoditeljkom Službe za međunarodnu saradnju, Ljiljanom Šćepanović, učestvovala je na "Forumu gradonačelnika Mediterana" koji je okupio gotovo sve gradove zemalja Sredozemlja, a događaj je organizovan pod pokoroviteljstvom Grada Firence, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorica.

U saopštenju se dodaje da je paralelno sa tim događajem, održana i Konferencija biskupa zemalja Sredozemlja, u organizaciji Rimske katoličke crkve, te da se radni dio foruma održao u Palazzo Vecchio, gdje je prisutne pozdravio gradonačelnik Firence, Dario Nardella, koji je otvorio događaj.

"Učesnici dvodnevne konferencije razgovarali su o kulturi, zdravstvenoj zaštiti u doba pandemije Kovid-19, zaštiti životne sredine, ekosistema, ali i o miru, solidarnosti, saradnji i suživotu između zemalja Sredozemlja, imajući u vidu kulturološke, religijske i civilizacijske veze, a sve u cilju jačanja ekonomske i društvene stabilnosti", navodi se u saopštenju.

U radu konferencije učestvovali su, kako se navodi, između ostalih, i Romano Prodi, bivši predsjednik Evropske komisije, i zamjenik generalnog direktora UNESCO-a Ernesto Ottone Ramirez, kao brojni gradonačelnici, ministri i istaknuti predstavnici međunarodnih organizacija.

Ističu da je poruka dvodnevnog međunarodnog događaja "Forum gradonačelnika Mediterana" je "Ujediniti gradove kako bi se ujedinili narodi".

Dodaju i da su učesnici konferencije konstatovali da je neophodno raditi na održivim projektima, koji će ojačati veze i biti pokretači saradnje, kao i ekonomske i društvene stabilnosti u Sredozemlju.

"Posljednjeg dana Konferencije, gradonačelnici gradova Sredozemlja su usvojili i potpisali Firentinsku povelju, koja predstavlja svojevrstan "most" između Evrope i mediteranskog regiona, sa porukom "Mir i dostojanstvo, vrijednosti Mediterana", zaključuju u saopštenju.