Perković: Crvenom krstu se obratilo nekoliko ukrajinskih porodica, smješteni su kod porodice i prijatelja

"Za sada je situacija dosta kritična i nepovoljna, ono što nama kao humanitarnim radnicima otežava djelovanje jeste nemogućnost slobodnog kretanja. I humanitarni i zdravstveni radnici su na neki način ugroženi tako da ne mogu da izvrše pravovremenu procjenu potreba ugroženog stanovništva"

2231 pregleda4 komentar(a)

Crveni krst Crne Gore će otvoriti svoja vrata za sve one koji budu dolazili i koji su krenuli da se obraćaju našoj organizaciji, kazala je u Bojama jutra Marta Perković iz Crvenog krsta.

Ona je rekla da se ovoj organizaciji već obratilo nekoliko ukrajinskih porodica u Baru i Budvi.

"Tražili su pomoć u vidu hrane i higijene i imali su zahtjev da djecu koja su predškolskog uzrasta upišemo u vrtić. To su za sada neki osnovni zahtjevi. U pitanju su porodice koje već ovdje imaju prijatelje, rođake i poznanike tako da su oni smješteni u privatnom smještaju", objansila je Perković.

Istakla je da su od danas žiro račun Crvenog krsta i SMS broj aktivni i građani Crne Gore mogu početi sa donacijama i pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine.

"Mi smo se potrudili da maksimalno izađemo u susret i pokrenemo čitavu akciju i veliki broj građana nam se javio kako su slali SMS poruke. Koristim priliku, imajući u vidu da je akcija počela danas da će i poruke koje su poslate dan prije takođe ući u sredstva i kao donacija građanima Ukrajine".

Perković dodaje da je Crveni krst u komunikaciji sa predstavnicima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca kako bi na vrijeme saznali koje su to potrebe Crvenog krsta Ukrajine i građana, odnosno stanovništva.

"Za sada je situacija dosta kritična i nepovoljna, ono što nama kao humanitarnim radnicima otežava djelovanje jeste nemogućnost slobodnog kretanja. I humanitarni i zdravstveni radnici su na neki način ugroženi tako da ne mogu da izvrše pravovremenu procjenu potreba ugroženog stanovništva. Ono na šta možemo sigurno apelovati u narednom periodu jeste da građani Crne Gore koji zaista žele da pomognu ugroženom stanovništvu Ukrajine mogu donirati osim novčanih sredstava higijenu za žene i djecu i mogu donirati setove prve pomoći", rekla je Perković.