U Tivtu jedna uz drugu jahte ruskih i ukrajinskih tajkuna

"Galactica Super Nova" je u proteklih skoro šest godina od kada je ta luksuzna suparjahta sagrađena, često gost u marini Porto Montenegro u Tivtu gdje taj brod ostaje i po nekoliko nmjeseci

24338 pregleda25 komentar(a)
Danas u Porto Montenegru, Foto: Siniša Luković

Zapadni mediji su najavili "egzodus" skupih mega i superjahti ruskih oligarha prema Crnoj Gori, u kojoj bi se prema istim navodima brodovi sklonili zbog sankcija Evropske unije prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, ali od toga za sada nema ništa.

Danas oko 15 sati u marinu Porto Montenegro u Tivtu je uplovila 70 metara duga luksuzna jahta "Galactita Super Nova" kojoj je vlasnik ruski oligarh azerbejdžanskog porijekla Vagit Alekperov, a udio u vlasništvu tog broda prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", ima i njegov poslovni partner, srpski biznismen Savo Mišita, inače nosilac crnogorskog pasoša.

Alekperov je predsjednik vodeće ruske naftne kompanije Lukoil, a prema nezvaničnim informacijama, njegovo lično bogatstvo procjenjuje se na oko 25 milijardi dolara.

"Galactica Super Nova" je u proteklih skoro šest godina od kada je ta luksuzna suparjahta sagrađena, često gost u marini Porto Montenegro u Tivtu gdje taj brod ostaje i po nekoliko nmjeseci.

Ova jahta sada je u Tivat doplovila iz Barselone iz koje je prema Crnoj Gori isplovila 26. februara.

"Dolazak "Galactice Super Nove" u našu marinu od ranije je najavljen i nema nikakve veze sa tim špekulacijama u nekim medijima da ruski oligarsi svoje jahte ovih dana navodnio intentzivno usmjeravaju prema Crnoj Gori. Ništa se za sada u tom smislu neoubičajeno ne događa i mi nemamo nikakvih najava da bi veći broj superhajti ruskih vlasnika mogao u narednom periodu da dođe kod nas", kazao je "Vijestima" izvor iz menadžmenta Porto Montenegra dodajući da neki od ruskih bogataša već godinama na kraće ili duže vrijeme dovode neke od svojih jahti u tivatski luskuzni nautički centar.

Tako je Porto Montenegro još od prije izbijanja pandemije koronavirusa postao tzv. home port, odnosno baza najveće svjetske jahte sa pogonom na jedra, 108 metara dugog trojarbolnogog jedrenjaka "Black Pearl" čiji je vlasnik porodica nedavno preminulog ruskog oligarha Olega Burlakova.

Na mulu 1 Porto Montenegra ovih dana bez obzira na ratna zbivanja između država iz kojih dolaze njihovi vlasnici vlasnici, bok uz bok, vezani su tzv.shadow boat (odnosno prateći brod njegove velike jahte "Clio") "Sputnik" koji pripada ruskom oligarhu Olegu Deripaski i 65-metarska luksuzna motorna jahta "Trident" čiji je vlasnik, prema dostunim podacima, treći najbogatiji biznismen Ukrajine i bivši guverner Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini, Igor Kolomojski.

Inače, gotovo sve jahte koje pripadaju ruskim ili ukrajinskim bogatašima uopšte ne plove pod zastavama tih dvaju država, već po pravilu, viju neku od tzv. zastava pogodnosti, odnosno registrovane su u "poreskim rajevima" kakvi su Kajmanska Ostrva, Bermuda, Barbados i slično.