Budvanski recept u državnoj Skupštini?

Ideje da drugi potpredsjednik zakaže sjednicu parlamenta nemaju pravnog utemeljenja, smatra Jonica. Bulajić hoće da spriječi Skupštinu da odlučuje, kaže Vuksanović Stanković

47940 pregleda16 komentar(a)
Skupština Crne Gore (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Ukoliko bi potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović sazvao sjednicu parlamenta mimo kolege, predsjedavajućeg Strahinje Bulajića, to bi na državnom nivou bila repriza “buvanskog scenarija”, kada je Demokratska partija socijalista 2020. godine u hotelskoj sali smijenila funkcionere i preuzela lokalnu vlast.

Na takvu paralelu ukazuje i bivši budvanski funkcioner, poslanik Demokrata Dragan Krapović, koji je prije dvije godine hitno uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva jer je navodno opštinske službenike organizovao da krše zakon, odnosno blokadu ulice.

”Ukoliko bi se kolege odlučile da sjednicu sazove kolega Ibrahimović, mogla bi se povući paralela. I prekrajanje izborne volje građana i zakazivanje nelegitimnih i nelegalnih sjednica koje bi na silu trebalo da sprovedu to prekrajanje izborne volje. To su tekovine 30-godišnje vladavine režima DPS-a”, kaže Krapović za “Vijesti”.

Bulajić je ranije saopštio je da neće zakazati sjednicu Skupštine za 3. mart, kao što je tražila opozicija i koalicija “Crno na bijelo”, navodeći da će to učiniti tek nakon što bude postignut dogovor u vladajućem savezu oko rješenja političke krize.

Bulajićfoto: Boris Pejović

Prethodno je iz Demokratskog fronta, čiji je on funkcioner, najavljeno da on neće izaći u susret inicijativi opozicije i CnB, a sa protesta upozorenja je najavljena i isntitucionalna blokada, kako tvrde, prekrajanja izborne volje.

Opozicija i CnB su predložili izbor šefa parlamenta, a kako se očekuje da predsjednik države danas ili sjutra da mandat za sastav vlade najvjerovatnije Dritanu Abazoviću (CnB) to bi i tom tačkom bio dopunjen dnevni red. O tome da li bi sjednicu Skupštine mogao zakazati neki drugi potpredsjednik, osim Bulajića, postoje različita tumačenja.

Profesorica Pravnog fakulteta i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković smatra da funkcioner Fronta zloupotrebljava službeni položaj kada odbija da zakaže sjednicu, dok njena nekadašnja koleginica, sada kandidatkinja za sutkinju Ustavnog suda Snežana Jonica navodi da tumačenja i “ideje” da umjesto Bulajića drugi potpredsjednik zakaže sjednicu, nemaju pravnog utemeljenja, već su u suprotnosti sa Ustavom i Poslovnikom Skupštine.

Vuksanović Stankovićfoto: Luka Zeković

Poslanica SDP je juče na Tviteru pozvala Ibrahimovića da to učini, navodeći da je Ustav jači od Poslovnika Skupštine.

Vuksanović Stanković je za “Vijesti” rekla da Bulajić hoće da spriječi Skupštinu da odlučuje i da se radi o “klasičnoj zloupotrebi službenog položaja”.

To objašnjava navodima da je članom 91 Ustava predviđeno da “Skupština odlučuje većinom glasova prisutnih poslanika na sjednici kojoj prisustvuje više od polovine svih poslanika, ako Ustavom nije drukčije određeno”.

Poslanica dodaje da prema članu 90 Ustava, Skupština radi na redovnim i vanrednim zasjedanjima, da prvo redovno zasjedanje počinje prvog radnog dana u martu i traje do kraja jula, a drugo prvog radnog dana u oktobru i traje do kraja decembra.

Vuksanović Stanković potencira da prvo redovno zasjedanje počinje u martu, te da je ta praksa do sada primjenjivana i kaže: “Nije Bulajić izabrao Skupštinu, već ona njega”.

A Snežana Jonica podsjeća na ustavnu odredbu da potpredsjednik parlamenta zamjenjuje predsjednika kada je on spriječen ili kada mu on povjeri da ga zamjenjuje, a Poslovnikom Skupštine je propisano da jedino šef Skupštine može da sazove sjednice, a tokom redovnog zasjedanja jedini je ovlašćen da odredi datum održavanja.

Jonica kaže da inicijatori smjene Alekse Bečića (Demokrate) nisu iskoristili mogućnost da na istoj sjednici predlože novog predsjednika. Takođe, dodaje, ni mogućnost da to učine tokom vanrednog zasjedanja kada su mogli sami da odrede datum i kada bi Bulajić, da je takvu inicijativu dobio, bio dužan da u tom terminu sazove Skupštinu.

” ...Sve je toliko precizno propisano, tako da i hipotetički postavimo opciju da gospodin Bulajić bude nečim privremeno spriječen da obavlje funkciju predsjednika Skupštine, on je nadležan da odredi potpredsjednika koji ga mijenja, a ako ga ne bi odredio onda bi ga mijenjala gospođa Bošnjak, a ne gospodin Ibrahimović, jer klub kojeg predstavlja gospođa Bošnjak ima više poslanika nego klub kojeg predstavlja gospodin Ibrahimović... Ne postoji nijedna norma koja daje pravni osnov potpredsjedniku Ibrahimoviću da on sazove sjednicu Skupštine, a da tim aktom ne prekorači svoja ovlašćenja”, navodi Jonica.

Jonicafoto: Boris Pejović

Kako je dodala, Poslovnik ne predviđa obavezu niti rok vršiocu dužnosti predsjednika Skupštine kada mora zakazati tu “prvu narednu” sjednicu Skupštine, već samo da kad je bude sazvao na njen dnevni red mora uvrstiti pokretanje postupka izbora predsjednika Skupštine.

Podsjeća da je Poslovnikom predviđeno da se jedan potpredsjednik bira iz reda opozicije, u ovom slučaju to je mjesto pripalo DPS-u. “Da je ta partija ranije iskoristila pravo za izbor potpredsjednika, onda bi potpredsjednik iz DPS-a bio vršilac dužnosti predsjednika Skupštine, umjesto gospodina Bulajića, jer bi na to imao pravo kao predstavnik kluba sa većim brojem poslanika”, kazala je Jonica.

Ona podsjeća i da Skupštini nije dostavljen predlog kandidata za predsjednika Skupštine.

“Propisano je da materijali koji se predlažu za dnevni red moraju biti dostavljeni Skupštini najmanje 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice. Dakle, u ovom slučaju se govori o sazivanju sjednice na kojoj bi se birao predsjednik Skupštine, a predlog kandidata za izbor predsjednika nije ni dostavljen Skupštini”, pojasnila je.

To mjesto bi trebalo da pripadne SNP-u, ali ta partija još nije odlučila da li je dio nove parlamentarne većine.

Bulajić: Potreban dogovor aktuelne većine kojem bi se priključile partije manjina

Bulajić je juče na sastanku sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom ponovio da nema namjeru da krši Ustav i zakon oko zakazivanja sjednice parlamenta i uvijek daje prednost dijalogu. Kazao je da izborna volja građana nalaže obaveznost konsenzusa i prijeko potreban dogovor aktuelne parlamentarne većine kojem bi se priključile partije manjina, saopšteno je iz Skupštine.

Poslanik DF-a Milun Zogović saopštio je da bi svaki pristup da Skupštinu može sazvati bilo ko drugi, a ne Strahinja Bulajić, značio pravno nasilje i uvođenje potpune anarhije u pravni sistem.

Iz Kluba poslanika DPS-LP kazali su da je Bulajić prekršio Poslovnik i nije zakazao Kolegijum na kojem je trebalo da se dogovore o održavanju sjednice. Kolegijujm je trebalo da bude održan prije dva dana.

“Žalimo što je Bulajić odabrao da partijski interes stavi ispred poštovanja Ustava i drugih propisa, te mu jasno poručujemo da će, ako nastavi, dobiti adekvatan odgovor”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Krapović: Pozivam da se ne ide tim putem, jer on vodi u nestabilnost

”Preporučujem, toplo savjetujem, pozivam da se ne ide tim putem, jer to je put koji nas vodi u dublje podjele i nestabilnosti. Jasno je da jedini kolega Bulajić ima formalno pravnu moć da sazove sjednicu Skupštine. Prošle godine smo imali sjednicu tek 11. maja u proljećnjom zasjedanju, dakle skoro dva i po mjeseca nakon što je zasjedanje počelo pa niko to nije problematizovao”, kaže Dragan Krapović.

foto: Boris Pejović

I on podsjeća da dio poslanika, odnosno opozicija i CnB, nisu iskoristili vanredno zasjedanje.

“Nisu uspjeli da proces, koji naravno ne podržavam, dovedu do kraja, jer jednostavno nisu na visini zadatka i nisu kadri za to”, rekao je Krapović, ponavljajući partijski stav da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje.