Hercog: Poboljšanje odnosa sa Turskom nije na štetu Kipra

Rekao je da Izrael nastoji da ojača odnose i nastavi dijalog sa svim narodima i svim vjerama, uključujući Tursku za koju je rekao da je veoma važan susjed koji ima "veliki uticaj na naše živote u mnogim oblastima"

2974 pregleda0 komentar(a)
Hercog, Foto: Shutterstock

Nastojanja Izraela da poboljša zategnute veze sa Turskom neće ići na štetu njegovih "strateških odnosa" sa susjednim Kiprom, izjavili je danas izraelski predsjednik Isak Hercog.

On je poslije razgovora sa kiparskim kolegom Nikosom Anastasijadesom rekao da je svjestan da posjeta Turskoj, planirana za sljedeću nedjelju, izaziva pažnju etnički podijeljenog Kipra, koji optužuje Ankaru da pokušava preuzme kontrolu nad cijelim ostrvom.

Hercog je poručio Anastasijadesu da njegova posjeta Turskoj neće ugroziti strateške odnose Izraela i Kipra.

Rekao je da Izrael nastoji da ojača odnose i nastavi dijalog sa svim narodima i svim vjerama, uključujući Tursku za koju je rekao da je veoma važan susjed koji ima "veliki uticaj na naše živote u mnogim oblastima".

"Moramo...ako je moguće da spustimo tenzije i nastavimo istinski dijalog koji bi svakako uključivao pitanja klime i ekonomije", rekao je Hercog.

Kipar je podijeljen 1974. kada je Turska, poslije puča pristalica ujedinjenja sa Grčkom, okupirala sjevernu trećinu ostrva naseljenu turskom manjinom i proglasila Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Hercogova posjeta Turskoj dolazi u trenutku kada dvije zemlje pokušavaju da poprave nekada bliske odnose koji su narušeni za vrijeme turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, otvorenog kritičara izraelske politike prema Palestincima.

Izrael je ljut zbog Erdoganove podrške Hamasu koji kontroliše pojas Gaze.

Hercog je rekao da će Erdoganu prenijeti poruku "saradnje između svih naroda i vjera za dobrobit čovječanstva".