Igrački i trenerski egzodus iz Rusije

Kada su u pitanju crnogorski fudbaleri i treneri u Rusiji - Miodrag Božović vodi Arsenal Tulu, pomažu mu Saša Petrović i Vesko Stešević, Sead Hakšabanović nosi dres Rubina - za sada nema nagovještaja da im nešto fali, a još manje da su pred odlaskom...

11111 pregleda4 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Rusije, Foto: Shutterstock

Spartak je eliminisan iz evrokupova, Rusija neće igrati baraž za Mundijal u Kataru 2022. To je samo djelić problema fudbala u Rusiji, nakon invazije te zemlje na Ukrajinu.

Ruski fudbal, klubove Premijer lige napuštaju inostrani treneri, fudaleri... Tu je i problem sankcija za novac odranije dogovorenih tranši transfera.

Krasnodar je juče napustio njemački trener Danijel Farke, a da nije vodio klub ni u jednom zvaničnom meču. Sa njim su otišli i pomoćnici, Edmund Rimer, Kris Domogalja i Kristofer Džon, sporazumno nakon samo 45 dana rada u klubu.

”Jako nam je teško reći zbogom, ali trenutna politička situacija nam nije ostavila izbor. Takođe, naše porodice su uputile zahtjev da se vratimo u domovinu. Bilo nam je jako teško donijeti takvu odluku, jer smo od prvog dana bili srdačno dočekani i ukazano nam je veliko povjerenje. Nadamo se da je ovo samo do viđenja i da ćemo ubrzo biti u mogućnosti da radimo zajedno”, objasnio je Farke.

On nije uspio da ostvari san da sa Krasnodarom igra napadački i fudbal dopadljiv publici, ali se oprostio sa stilom za razliku od zemljaka, trenera Lokomotive Markusa Gizdola. Iako je imao najgori učinak u istoriji kluba, Gizdol je uživao povjerenje, bez obzira na to što je od oktobra, kada je preuzeo klupu, dobio tri od osam prvenstvenih utakmica, a u grupi Lige Evrope je bio posljednji sa samo dva boda.

U Lokomotivi su ljuti na Gizdola jer je otišao bez riječi objašnjenja i pozdrava sa igračima koje je vodio.

”Odluka Gizdola i njegovog pomoćnika Zilbrehta Luca je kršenje njihovih ugovornih obaveza. Polazim od toga da je trenerska profesija, pogotovo u vrhunskom klubu, uvijek stresna i nosi ogroman pritisak, a trener mora ispuniti ugovor i znati da radi pod tim pritiskom, bez obzira odakle dolazio. To je neprofesionalan odnos, ali razumijemo da je i njihov lični izbor”, kazao je generalni direktor Lokomotive Vladimir Leončenko.

Nisu svi iz štaba Gizdola napsutili tim, ali je Lokomotiva imenovala Dmitrija Loškova za privremenog trenera, pošto ostali pomoćnici nisu imali potrebne licence.

Lokomotivu nije napustio ni Tomas Corn, sportski direktor “željezničara” nakon odlaska Ralfa Rangnika u Mančester junajted.

A situaciju igračima sa strane, kao i trenerima dodatno usložnjavaju medijske spekualcije - takozvani “specijalni rat”.

Tako je nakon poraza Sočija od CSKA u osmini finala Kupa Rusije (2:1), objavljeno da je svih sedam stranaca nakon meča napustilo klub sa juga Rusije - Vanja Drkušić, Rodrigao, Ivelin Popov, Kristijan Noboa, Viktorijan Angban, Mateo Kasijera i Mateo Barač, posuđen od Krila Sovjetov, ali...

”To nije tačno”, naglasio je Noboa za televizju “Matč TV”.

U ruskim medijima moglo se pročitati da je i Poljak iz Krasnodara, Gržegorž Krihovijak nagovorio sve starnce da napuste klub, ali i da je Fudbalski savez Poljske dao uputstva svim igračima da raskinu ugovore sa ruskim klubovima.

”Ne! To nije tako i mi se ne bavimo ni sa čim sličnim”, decidno je opovrgao portparol tog Saveza, Jakub Kvjatkovski.

Moglo se pročitati i da trofejni Hrvat, Dejan Lovren želi da napusti Zenit...

”Na našu veliku žalost ostali smo samo bez Jaroslava Rakickog, teška je to porodična situacija. Teška ljudska drama, koju razumijemo i zato smo mu maksimalno izašli u susret. Situacija u njegovoj porodici mu trenutno ne dozvoljava da igra fudbal, a donio nam je šest trofeja, sjajan igrač i čovjek sa kojim smo bili blizu sklapanja novog ugovora. On je u srcu svih navijača Zenita i nadamo se da će se problemi riješiti kako bi opet mogao da igra fudbal”, pohvalio je ukrajinskog igrača generalni direktor Zenita Aleksandar Medvedev.

Kada su u pitanju crnogorski fudbaleri i treneri u Rusiji - Miodrag Božović vodi Arsenal Tulu, pomažu mu Saša Petrović i Vesko Stešević, Sead Hakšabanović nosi dres Rubina - za sada nema nagovještaja da im nešto fali, a još manje da su pred odlaskom...