Velika Britanija strahuje da će Rusija upotrijebiti "vakuumske bombe"

Termobaričko oružje, poznato i kao "vakuumske bombe", usisava kiseonik kako bi došlo do eksplozije na višoj temperaturi od konvencionalnih bombi

11358 pregleda13 komentar(a)
Termobaričko oružje, Foto: Shutterstock

Velika Britanija optužila je Rusiju za postavljanje termobaričkog sistema naoružanja u Ukrajini, strahujući da će doći do eskalacije jer Moskva pojačava napade, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Koliko će daleko ruski predsjednik Vladimir Putin ići, koje će oružje upotrijebiti da postigne svoj krajnji cilj, nije poznato. No, vidjeli smo upotrebu ogromnih količina artiljerije. Vidjeli smo raspoređivanje termobaričkih sistema naoružanja i brinemo", kazao je britanski ministar odbrane Ben Valas u četvrtak, 3. marta, tokom posjete Estoniji.

Ukrajinska vlada i organizacije za ljudska prava već su optužile Rusiju za moguću upotrebu termobaričkog oružja. Rusija ovo nije komentirala.

Termobaričko oružje, poznato i kao "vakuumske bombe", usisava kiseonik kako bi došlo do eksplozije na višoj temperaturi od konvencionalnih bombi.

Iako nije protivzakonito, njegova upotreba je kontroverzna jer je mnogo razornije od konvencionalnog eksploziva.

Sjedinjene Države su koristile ove bombe u Vijetnamu i nedavno u Avganistanu da unište planinske pećine u kojima su se skrivali militanti.

Rusija ih je upotrijebila u ratu u Čečeniji 1999. godine, što je osudila organizacija Human Rights Watch.

Termobaričko oružje ruske proizvodnje, takođe, je navodno korišteno u ratu u Siriji, od režima Bashara al-Assada.