Institucija Zaštitnika: Izručenjem povrijeđena prava državljanina Rusije

Podnosilac pritužbe je državljanin Rusije, sa prebivalištem u Moskvi. U Crnu Goru je došao 2015. godine i od tada je redovno prijavljivao svoj boravak. Oženjen je i otac djeteta rođenog u Crnoj Gori

5218 pregleda2 komentar(a)
Izručen sredinom januara -, Foto: Shutterstock.com

Izručenjem državljanina Rusije prije nego mu se pružila prilika da njegove navode detaljno preispitaju državni organi, došlo je povrede prava na djelotvorni pravni lijek iz Ustava Crne Gore i Konvencije u vezi zaštite zabrane mučenja, navaodi se u mišljenju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Ovaj dio mišljenja odnosi se na Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a drugi se odnosi na Upravu policije.

”Ograničenjem slobode kretanja u periodu od 15. decembra odmah nakon isteka ekstradicionog pritvora i faktičkim lišenjem slobode podnosioca pritužbe do dana 14. januara 2022. godine, kada je isti izručen, uz neuručivanje odluke o ograničenju kretanja u periodu od jednog dana, podnosiocu pritužbe povrijeđeno je pravo na slobodu i sigurnost iz Ustava i analogno tome Konvencije”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Snežana Armenko.

Među preporukama Armenko, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava preporučeno je da u predmetima ekstradicije ne donosi tipska rješenja o izručenju, već da ona moraju, zavisno od specifičnih okolnosti predmeta, sadržati obrazloženje i ocjenu (ne)postojanja okolnosti koje bi eventualno sprječavale izručenje “budući da takvo rješenje može predstavljati pojedinačni akt podoban za traženje ustavnosudske zaštite”.

Podnosilac pritužbe je državljanin Rusije, sa prebivalištem u Moskvi.

U Crnu Goru je došao 2015. godine i od tada je redovno prijavljivao svoj boravak. Oženjen je i otac djeteta rođenog u Crnoj Gori.

Pritvor mu je određen zbog postojanja međunarodne potjernice Interpola Moskva s kraja 2019. godine, radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnih djela prevara i prevara u pokušaju.

U dopuni pritužbe koju je podnijela njegova vanbračna supruga, navedeno je da je sredinom oktobra stigla informacija od Interpola da njen suprug više nije na potjernici, te da je stoga sud dužan da ga pusti na slobodu.

”Evidentno je i da je sam podnosilac doprinio konfuziji u pogledu njegovog statusa tražioca međunarodne zaštite, jer je nakon povlačenja zahtjeva, otkazao punomoćje punomoćniku koji se u međuvremenu odrekao tužbe Upravnom sudu, a potom iznova izrazio namjeru za međunarnodu zaštitu i pokrenuo postupak osporavanja rješenja o obustavi pred Upravnim sudom”, navodi se u zaključcima.