Facebook: Otkriveni sofisticirani pokušaji uticaja na američku politiku

Facebook je naveo da ne zna ko stoji iza tih aktivnosti, ali da je moguće da postoji veza s Rusijom, pošto je otkrivena izvesna veza između tih profila i profila povezanih s ruskom privatnom kompanijom Agencija za istraživanje interneta, obrisanih prije i poslije predsjedničkih izbora u SAD 2016

56 pregleda2 komentar(a)
Facebook, lažni profili, Foto: Shutterstock
31.07.2018. 18:00h

Facebook je saopštio da je na svojim internet platformama otkrio "sofisticirane" pokušaje uticanja na američku politiku, moguće povezane s Rusijom.

Ta američka kompanija je navela da je sa društvenih mreža Facebook i Instagram obrisala 32 profila jer su njihovi vlasnici učestvovali u "koordinisanom" djelovanju i zato što su nalozi najvjerovatnije bili lažni.

Facebook je naveo da ne zna ko stoji iza tih aktivnosti, ali da je moguće da postoji veza s Rusijom, pošto je otkrivena izvesna veza između tih profila i profila povezanih s ruskom privatnom kompanijom Agencija za istraživanje interneta, obrisanih prije i poslije predsjedničkih izbora u SAD 2016.

Od 32 obrisana naloga, najstariji je napravljen u martu 2017. godine, a na Fejsbuku ima 290.000 profila koji su pratili najmanje jedan od tih lažnih naloga.