Krah megalomanskog projekta - šta slijedi za PSŽ?

Ako Kilijan Mbape na ljeto kao slobodan igrač izabere Real prije PSŽ-a, biće to kraj ovakvog projekta katarskih šeika - i jasna poruka da se titule ne mogu kupiti samo novcem

9170 pregleda4 komentar(a)
Foto: Reuters

Ljeta 2017, dakle prije pet godina, katarske gazde Pari Sen Žermena srušile su svjetski rekord, koji je i dalje aktuelan i ko zna kada će biti oboren - doveli su Nejmara iz Barselone za 222 miliona eura.

Cilj, dugoročni, kratkoročni, kako god, nisu morali ni da postavljaju, on se sam "crtao" - titula prvaka Evrope.

Godinu kasnije, Nejmaru je pridodat Kilijan Mbape, koji je u međuvremenu doslovno eksplodirao u Monaku i reprezentaciji Francuske - u dvije tranše, šeici su platili 180 miliona eura. I danas, u pitanju je drugi najveći transfer svih vremena.

U međuvremenu, uz očekivanu dominaciju u Francuskoj, "sveci" su, pojačani i velikim brojem drugih vrhunskih fudbalera, došli na korak od cilja - u pohodu ka evropskom tronu 2020. zaustavio ih je minhenski Bajern, pobjedom 1:0 u finalu.

Lisabonski poraz je izgleda samo povećao apeite predsjednika Parižana Nasera Al Kelaifija, kao i nekoliko, doslovno - smiješnih ispadanja iz Lige šampiona.

Prvo je bilo od Barselone 2017, kada ni pobjeda od 4:0 u Parizu nije bila dovoljna za prolaz u polufinale, drugo od Mančester junajteda 2021, kada su gosti sa nekoliko omladinaca u timu čudom na "Parku prinčeva" nadoknadili poraz od 0:2 sa svog stadiona.

Ukazala se prilika i ljetos su u slobodnim transferima stigle legende Barselone i Real Madrida, među kojima je i jedan od najvećih fudbalera svih vremena - Leo Mesi, kao i Serhio Ramos.

Došao je i najbolji igrač Evropskog prvenstva, golman Đanluiđi Donaruma.

Zvjezdani tim, milijarde na terenu, fudbalski spektakl i šou na svakom koraku, a šta je uslijedilo - i treće "smiješno" ispadanje iz Lige šampiona.

PSŽ je 150 minuta, računajući i prvi meč, djelovao kao mnogo bolji tim od Reala.

No, sve se promijelo za 17 minuta nastavka, koja su, zapravo, i odslikala razliku između dva kluba - u veličini, istoriji, tradiciji, fudbalskoj kulturi...

Megalomanski PSŽ i arapski vlasnici ovog puta su, čini se, udarili glavom o zid, izdali su ih nervi, strpljenje - navodi španskih medija da je Naser Al Kelaifi lomio i prijetio u svlačionici jasno tome idu u prilog.

Francuski mediji se pitaju - šta dalje?

PSŽ će, naravno, nastaviti da igra fudbal, ali slijede utakmice sa Bordoom, Monakom, Lorijenom, Klermonom... puko otaljavanje posla u ligi koja je već osvojena.

Kakav će to biti motiv za Mesija, Nejmara, Mbapea... - samo "običan dan u kancelariji".

Još ako Mbape na ljeto, kao slobodan fudbaler, umjesto PSŽ-a izabere baš Real Madrid, a revanš odigran u srijedu može da mu olakša izbor, biće to definitivan krah ovakvog projekta katarskih multimilijardera.

Titula Lige šampiona ne može da se kupi samo novcem.