Stoltenberg: Odgovornost NATO-a je da se sukob ne prelije iz Ukrajine

"Ukrajina brani demokratiju, slobodu i pošteni svijet. To što radi Rusija u Ukrajini pokazuje da je to i dalje imperija zla, da ona nikada nije otišla u istoriju i da sada pokazuje svoj najgori lik", rekao je poljski predsednik Andžej Duda

13023 pregleda21 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: REUTERS

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je odgovornost Alijanse da se sukob iz Ukrajine ne prelije dalje.

"Branićemo svaki centimetar teritorije NATO", rekao je Stoltenberg u video obraćanju poljskim poslanicima i senatorima na svečanoj sjednici oba doma u Varšavi povodom godišnjice ulaska u NATO 12. marta 1999. godine.

Poljski parlament je usvojio danas deklaraciju podrške politici otvorenih vrata NATO i prava svake suverene zemlje da odluči o svojoj budućnosti, odbacujući pokušaje da se u Evropi ponovo stvaraju sfere uticaja, kako to preko neke nove Jalte predlaže ruski predsjednik Vladimir Putin.

Poljski predsjednik Andžej Duda pozvao je svijet da zaustavi Rusiju i spriječi da Kijev i drugi ukrajinski gradovi dožive sudbinu Varšave koju su krajem Drugog svjetskog rata gotovo potpuno razorili nacisti.

"Ukrajina brani demokratiju, slobodu i pošteni svijet. Putin izazivajući ovaj rat pozvao se na nasljeđe Sovjetskog Saveza. To što radi Rusija u Ukrajini pokazuje da je to i dalje imperija zla, da ona nikada nije otišla u istoriju i da sada pokazuje svoj najgori lik", rekao je poljski predsednik.

Andžej Duda podsjetio je na riječi bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkih predsjednika, Zbignjeva Bžežinjskog, da Rusija bez sebi potčinjene Ukrajine prestaje da bude imperija.

"Rusija može da bude ili imperija ili demokratija ali ne može da bude i jedno i drugo kazao je Bžežinjski. Vidimo šta je odabrala Rusija i vidimo šta je odabrala i šta brani Ukrajina. Putin napadom na Ukrajinu želi da uspostavi novi svjetski poredak. Želi da preokrene tok istorije", kazao je Duda.

Poljski predsjednik optužio je Rusiju da njeni napadi na ukrajinske gradove, na civilna naselja, škole, bolnice nose odlike zločina genocida.

"Moramo da učinimo sve da za to odgovaraju pred međunarodnim sudovima", rekao je Duda i naglasio da danas slobodni svijet ima lik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u video obraćanju upozorio da se Ukrajinci bore ne samo za sebe već i za budućnost Poljske i baltičkih republika, da se i njima ne desi jednom da ih napadne Rusija.

"24. februara Ukrajini se desila ta strašna stvar o kojoj je u Gruziji 2008. godine govorio poljski predsjednik Leh Kačinjski. Sada se mi borimo da se isto ne desi baltičkim zemljama i Poljskoj. Braćo i sestre Poljaci, osjećam da smo izgradili neuobičajeni savez. Možda neformalan ali on proizilazi iz topline naših srca a ne iz riječi političara. Uvjeren sam da ćemo zajedno braniti slobodu. Onoliko koliko to bude potrebno", rekao je Zelenski dočekan ovacijama.

Deklaracija koju su danas dan pred godišnjicu ulaska Poljske u NATO usvojili poljski poslanici i senatori optužuje ruski režim da je kršeći pravo i međunarodne obaveze napao Ukrajinu i izazvao političku, privrednu i humanitarnu krizu kakva nije viđena od kraja Drugog svjeskog rata.

Poslanici i senatori podržali su u deklaraciji politiku otvorenih vrata NATO i odlučno osudili bilo kakve pokušaje novih sfera uticaja kakve su bile dogovorene tokom Drugog svjetskog rata u Jalti.