Paroh do Upravnog odbora UCG na elektronskoj sjednici

Više izvora iz UO UCG tvrdi da je Vlada rješenje o imenovanju Nikole Marojevića dostavila 31. januara i da, shodno zakonu, mogu samo potvrditi mandat novom članu

14939 pregleda19 komentar(a)
Elektronska sjednica traje do ponedjeljka, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) zatražila je od Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) da im u roku od tri dana dostavi rješenje o potvrdi mandata, ali i ostalu dokumentaciju u vezi sa imenovanjem paroha nikšićkog Nikole Marojevića za člana tog upravljačkog tijela, zbog čega je, između ostalog, to pitanje stavljeno na dnevni red elektronske sjednice UO.

Sjednice UO UCG u Rektoratu održavaju se posljednjeg četvrtka u mjesecu, dok se elektronske zakazuju ukoliko je u međuvremenu neophodno da članovi zauzmu stav o pojedinim hitnim pitanjima na toj visokoškolskoj ustanovi.

Više izvora “Vijesti” iz UO UCG kažu da je Vlada rješenje o imenovanju Marojevića za člana tog tijela dostavila 31. januara. Navode i da prema Zakonu o visokom obrazovanju, UO može samo potvrditi mandat novom članu, koji zastupa interese Vlade, te da se o tom pitanju ne raspravlja.

”Kako u februaru nijesmo imali materijala, odnosno tačaka o kojima bi se raspravljalo, osim verifikacije mandata, nije bilo sjednice četvrtkom uživo. Novog kolegu željeli smo da pozdravimo na taj način”, kaže jedan od sagovornika “Vijesti”.

Drugi navodi da je zahtjev ASK ubrzao taj proces.

”Kako je ASK tražila dokumentaciju o imenovanju, a elektronska sjednica već bila zakazana, tako je i ta tačka stavljena na dnevni red. Verifikacija mandata se vrši gotovo bez rasprave i o tome ostali članovi UO nemaju pravo glasa, već se samo konstatuje, shodno zakonu”, ističe drugi sagovornik.

Na društvenoj mreži Tviter juče se pojavio dio dnevnog reda elektronske sjednice UO koja traje do ponedjeljka, a sjednica uživo biće održana posljednjeg četvrtka u martu.

Nakon što je Vlada predložila Marojevića za člana UO UCG, akademska zajednica oštro je reagovala.

Paroh nikšićki i šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke imenovan je na predlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

”Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena, već se može tužbom pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore u roku od 20 dana od dana prijema rješenja”, navodi se u Vladinom dokumentu iz januara.

Iz Ambasade SAD u Podgorici saopštili su tada da su zabrinuti zbog imenovanja sveštenog lica Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Upravni odbor UCG, ocjenjujući da državni univerzitet ne treba da bude pod neprimjerenim uticajem bilo koje religijske zajednice.

Iz Upravnog odbora Udruženja pravnika su ocijenili da naimenovanje sveštenog lica u UO UCG, kao najstarije visokoškolske ustanove u državi, ozbiljno dovodi u pitanje kako sekularni karakter države, tako i autonomiju Univerziteta, koji su zajamčeni Ustavom Crne Gore.

Na sajtu Matice Srpske navodi se da je Marojević doktor bogoslovskih nauka i đakon Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, te da su mu oblasti interesovanja pastirsko bogoslovlje, hrišćanska pedagogija, hrišćanska antropologija...

Imenovanje Marojevića na tu funkciju kritikovale su i opozicione političke partije i dio nevladinog sektora. Iz Centra za građansko obrazovanje ocijenili su da se ovim činom urušava karakter svetovnosti te visokoškolske ustanove.