Savković Vukčević: Joanikije izvlači paralele po svom velikodržavnom programu, priziva rat u Crnu Goru

Ona je Joanikiju poručila: "podjele u Crnoj Gori stvorila velikosrpska politika i Crkva Srbije, koju predstavljate"

6352 pregleda29 komentar(a)
Savković Vukčević, Foto: DPS

Nela Savković Vukčević, članica Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) saopštila je danas da "dok se svijet divi Ukrajini koja hrabro brani svoju suverenost i poredi je sa junačkom Crnom Gorom, mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori, Joanikije, izvlači paralele po svom velikodržavnom programu".

Mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije rekao je juče da su događaji u Ukrajini posljedice bezbožništva koje se bilo ukorijenilo, te da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina.

"Za njega, "zavade" među narodom donijeli su "svjetski mešetari", a mirotvorci su propovjednici Joanikijevih vizija i namjera. Sjećamo ih se iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, ali i Drugog svjetskog rata i 1918", istakla je Savković Vukčević.

Ona je Joanikiju poručila: "podjele u Crnoj Gori stvorila velikosrpska politika i Crkva Srbije, koju predstavljate".

"Govoreći kako je Crna Gora projektovana da bude "mala Ukrajina", a podržavajući Putina, Vi prizivate rat u našu državu. Sa koje to pozicije uopšte govorite o Crnoj Gori? Politička nije, jer je crkva odvojena od države, a svojom suštinom nije ni duhovnička. Ako pravoslavlje ima, kao što kažete, istinu, pravdu, čovještvo, zašto ste se ustoličili po zakonima sile, kao niko u istoriji hrišćanstva, vojnim helikopterom i desantom, u pratnji oružja, uz šok bombe i suzavac? Umjesto što bez kredibiliteta teoretišete o ljepoti pravoslavlja, pređite na djela - odstupite pred građanima koji Vas ne žele, pred državom koju ne priznajete, pred svijetom koji Vas je, najzad, spoznao. To će biti istinski doprinos miru". kazala je Savković Vukčević.